Mensen waarderen relaties en geld via dezelfde zone in de hersenen. Het gaat om de orbitofrontale cortex. Die evalueert relaties op basis van ‘geleverde inspanningen’. (Bron: Social Neuroscience)

Zo’n 4,4 miljard jaar geleden was er water op Mars. De rode planeet zou tijdens haar vorming water geproduceerd hebben als neveneffect van bepaalde reacties. De oude watersporen werden aangetroffen in Marsmeteorieten die in de Sahara zijn terechtgekomen. ( Science Advances)

Zelfs op hogere leeftijd kun je gewicht verliezen. Als je zestigplusser en aan obesitas lijdt, kun je evenveel gewicht verliezen als jongere mensen. Door aangepaste voeding en beweging werden proefpersonen in drie jaar tijd zo’n 7 procent minder zwaar. ( Clinical Endocrinology)

Een nieuwe gel lost problemen met een droge mond op. Hij steunt op de combinatie van eiwitachtige microgels met een biopolymeer en dient als een alternatief voor speeksel. Het materiaal wordt nu klaargemaakt voor productie. ( ACS Macro Letters)

Hersengolven bepalen of je gaat luisteren of kijken. Wanneer je moeilijker kunt horen, schakelen ze automatisch over naar meer visuele analyse. De switch wordt in de hand gewerkt door veranderingen in de structuur van bepaalde hersengolven. ( Science Advances)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content