Houtproductie en pesticiden kunnen veel milieuvriendelijker worden.
Wetenschappers dragen milieuvriendelijke methodes aan om industrie en landbouw minder vervuilend te maken. Een team rond biotechnoloog Wout Boerjan (VIB/UGent) meldt in Nature Communications dat het de hoeveelheid lignine in populierenbomen zo kan verminderen dat er geen effect is op de groei van een boom.
Lignine is een stof die een boom structuur biedt, maar ze staat de efficiënte productie van papier of biobrandstoffen uit hout in de weg. De wetenschappers gebruikten de genetische knip- en plaktechniek Crispr/Cas9, die vorig jaar een Nobelprijs opleverde, om wijzigingen door te voeren in de genen die cruciaal zijn voor de productie van lignine. Het resultaat is 10 procent minder lignine in de bijgewerkte bomen zonder impact op hun groei. Ze werden 41 procent efficiënter in de verwerking van hun hout. De aangebrachte wijzigingen zouden spontaan in een boom kunnen ontstaan.
De in Azië opererende Vlaamse entomoloog Kris Wyckhuys presenteert met enkele collega’s in Nature Ecology & Evolution dan weer cijfers die illustreren dat natuurlijke pestbestrijding belangrijke economische winsten kan genereren – ze kunnen in de Aziatische regio oplopen tot 16 miljard euro per jaar. De voorbije honderd jaar werden er 43 ongewervelde parasieten met biologische bestrijding aangepakt, wat oogstverliezen voor gewassen als banaan, maniok en kokosnoot soms volledig uitsloot.
Biologische bestrijding steunt op het inzetten van insecten die pestsoorten liquideren. Ze is véél milieuvriendelijker dan de klassieke chemische pesticiden.