Knack.be is het virtuele verlengstuk van Knack. Op www.knack.be kunt u het belangrijkste nieuws van de dag op de voet volgen. U kunt zich ook abonneren op onze dagelijkse nieuwsbrief. Naast de e-Knack – de digitale versie van het blad – bieden wij ook achtergronddossiers aan en blogs van redacteurs, recensenten en medewerkers. Elke week vindt u op deze pagina een bloemlezing van het almaar groeiende aanbod op Knack.be.

TESSA VERMEIREN: ‘BURGERTRUTJES WILLEN WILD WONEN’

Tessa Vermeiren las twee artikels in ‘HP/De Tijd’ en ‘NRC Handelsblad’ die een redelijk beeld geven over hoe in Nederland de mentaliteit de jongste jaren is omgeslagen.

‘Fleur Jurgens, schrijfster en filosofe, houdt in HP/De Tijd een paginalang betoog over de voordelen van het brave, burgerlijke bestaan. Niks geen stoutigheid à la Marlies Dekkers of Heleen van Royen. Voor Fleur Jurgens is hun adagium van de rode tanga, als het begin van álles, zonder betekenis.

De maatschappij is volgens haar gegrondvest op al die jonge vrouwen, die zoals zij geen carrière in mantelpak of geen stout leven nastreven, maar bijklussen van thuis uit en vooral voorrang geven aan de opvoeding van hun kroost. Ouderwets om halfvier thuis met de thee zitten wachten, zorgen dat kinderen niet ongewassen en ongekamd naar school gaan, ze goeie- dag en danku leren zeggen waar en wanneer nodig. (…) Al dat wild rondneuken dat de dames Van Royen en Dekkers propageerden op de Amsterdamse Huishoudbeurs, vindt Fleur Jurgens ook maar niks. Ze zou haar man niet kunnen beliegen, ze kan niet eens door een rood licht rijden zonder het gevoel te krijgen dat oom agent haar onmiddellijk bij de lurven zal vatten.

Kortom het voortbestaan van de beschaving in Nederland wordt gegarandeerd door het burgerlijke ideaal (…). De burgertrut als garantie voor rust en continuïteit.’

Blogs.knack.be/vermeiren

LEEN HUET: ‘COME ON, VOGUE’

In augustus staat volgens Leen Huet het hoofd niet naar gedichten van Hölderlin of René Char, maar naar mooie, vermakelijke tijdschriften als ‘The World of Interiors’ of ‘Vogue’.

‘Plotseling lees ik De ongelovige en zie ik een bekend gezicht; Ayaan Hirsi Ali staat prachtig te wezen in een nachtblauwe avondjurk ( Derek Lam silk dress) en zilveren schoenen. “Een van mijn problemen met het Europese feminisme is dat ze emancipatie gelijkstellen aan er lelijk uitzien. Of je me nu vreselijke jeans laat dragen of me sluiert, komt op hetzelfde neer. Je zorgt ervoor dat ik me verberg.” (…) “Ik was verwonderd door de zelfkritiek van katholieken, maar toen ik hetzelfde probeerde te doen voor mijn godsdienst, ging het van, Oh, nee. Dat doen we niet voor islam. Die dingen zijn taboe.” Commentaar van Ian Buruma, terloopse omschrijving van Theo van Goghs film Submission als agitprop, en Ayaan Hirsi Ali die zegt: “In de laatste vijf jaar ben ik volwassen geworden. Ik besef nu dat de veranderingen die ik wil niet onmiddellijk zullen komen. Het zal eeuwen duren, en als ik er iets toe kan bijdragen, zal het zeer, zeer bescheiden zijn.” blogs.knack.be/huet

KNACK RECENSEERT: HET THEATERDEBUUT VAN BETTY MELLAERTS

In ‘Knack’ leest u elke week vijf recensies van tentoonstellingen, concerten, theater- of dansvoorstellingen. Op‘Knack Recenseert’ leest u die al een dag na de première en in een extra lange versie. Zo trok Thijs De Smet vrijdag naar ‘Nachtzusters’, het theaterdebuut van Betty Mellaerts.

‘Mellaerts’ tekst ontstond uit een veelvoud aan interviews, maar de drie nagenoeg parallelle verhalen geven elkaar niet meer diepte. Een zijsprongetje van verpleegster Van Haesendonck geeft een inkijk in het échte reilen en zeilen op de afdeling intensieve zorgen, maar haar inzichten over het euthanasiethema zijn allang niet meer baanbrekend. Het is symptomatisch voor Nachtzusters als geheel: nooit werpt de tekst een verrassende blik op de moeder-dochterrelatie. De lotgevallen van dit soort vrouwen komen elke week aan bod in bladen als Flair. De scherpe kantjes zijn er allang afgeslepen, overgoten met de dikke brij van de herkenbaarheid. Geen wonder dat ze op scène nog amper verrassen, een sporadische kwinkslag of mooie anekdote niet te na gesproken.

De weinig geïnspireerde regie doet weinig meer dan de drie in elkaar grijpende monologen vrije baan geven. Het maakt Nachtzusters tot een ongevaarlijk stukje hapklaar De rode loper -materiaal: degelijk, maar o zo braafjes binnen de lijntjes kleurend.’

blogs.knack.be/cultuur

STEFAAN WERBROUCK: ‘DIEPZINNIGE GEDACHTEN IN TEMPTATION ISLAND’

Focusredacteur Stefaan Werbrouck brengt op zijn blog ‘Testbeeld’ elke week verslag uit over zijn ervaringen met het kleine kastje. Zo verzamelde hij een aantal citaten uit ‘Temptation Island’. Ter lering ende vermaak.

‘l “De bedoeling van Temptation Island is dat de knoppen omgaan en je voor de verleiding probeert te gaan.” Aldus een van de vrijgezellen (ik kan ze eerlijk gezegd niet uit elkaar houden) tegen Véronique. Blij dat dat verhelderd is.

l “Die jongens zitten daar om haar te vernozelen.” De onnavolgbare Gringo, nadat hij de eerste beelden heeft gezien van zijn Ciska. Voor de mensen die geen West-Vlaams spreken – en aan zijn blik te zien, is de Nederlandse copresentator tegen wie Gringo zijn zin uitsprak, een van hen – een vertaling van vernozelen: ‘het hoofd op hol brengen’.

l “Ik sta nog voor lul ook, want ze gaat met de lelijkste gozer van het kamp.” Takis, nadat hij heeft gezien hoe Bianca samen met Roberto haar slaapkamer cameravrij probeerde te maken.

l “Als ze het doet, laat ze het dan snel doen. Dan heb ik misschien nog een leuke week hier.” Takis raakt razendsnel over zijn verdriet heen.

l “Game on! En game over, dat komt nog wel.” Nee, blijven treuren is echt niet aan Takis besteed.

l “Als ik haar 100 procent zou vertrouwen, dan zou ik hier niet zitten.” Aldus Danny. Als hij 100 procent bij zijn verstand was ook niet.’

blogs.knack.be/testbeeld

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content