Kiest New York voor Yang?

Andrew Yang: De grootste organisatie die hij al aanvoerde, is zijn mislukte presidentscampagne. © GettyImages

De 46-jarige ondernemer Andrew Yang doet het goed in de peilingen voor de burgemeestersverkiezing in New York. ‘Voor veel kiezers is zijn gebrek aan politieke ervaring net een troef.’

Andrew Yang wil de grootste stad van Amerika opnieuw leuk maken. ‘New York mag best wat losser’, luidt het in zijn programma. Hij pleit onder andere voor een uitgaanscultuur met meeneemcocktails en openluchtcafés.

Ook wil hij de armste New Yorkers 2000 dollar per jaar geven, een versie van het basisinkomen dat hij voorstelde toen hij vorig jaar een van de Democratische presidentskandidaten was. Yang wil daklozen onderbrengen in leegstaande hotels en onderwijs en start-ups stimuleren met supersnel internet. De stad moet bovendien een hub worden in de boom rond cryptomunten als de bitcoin.

New Yorkers lopen warm voor Yangs vooruitgangsoptimisme: hij voert de peilingen aan om eind juni de nominatie van de Democraten te winnen – de algemene verkiezing vindt plaats op 2 november. ‘Yang is jong, energiek en een nieuw gezicht’, vat een aanhanger het samen in The New York Times. Maar de grootste organisatie die Yang in zijn leven aanvoerde, is zijn mislukte presidentscampagne. Burgemeester zijn van New York, met een begroting van 90 miljard dollar en ongeveer 300.000 werknemers in dienst, wordt wel eens de op één na moeilijkste baan van het land genoemd. Kan Yang dat wel aan?

Yang is de 46-jarige zoon van Taiwanese immigranten. Hij studeerde rechten aan de Columbia-universiteit in New York, en werkte daarna enkele maanden bij een advocatenkantoor. Nadat hij een tweetal start-ups had zien stranden, werd hij ceo van een educatief bedrijf. De overname ervan leverde Yang een bescheiden fortuin op. Daarmee richtte hij Venture for America op, een non-profitbedrijf dat studenten begeleidt bij het oprichten van start-ups.

Met Venture for America wilde Yang werkgelegenheid creëren. Maar tussen die ambities en de verwezenlijkingen gaapt een diep gat, schrijft The New York Times. Van de 100.000 banen die Yang beloofde, zijn er maar 150 gecreëerd, becijfert de krant. Bovendien zou hij een financiële put achtergelaten hebben toen hij in 2017 opstapte om presidentskandidaat te worden.

Yangs politieke cv verbleekt bovendien bij dat van zijn bekendste Democratische rivalen. Eric Adams is districtsburgemeester van Brooklyn. Rechtenprofessor Maya Wiley is oud-adviseur van aftredend burgemeester Bill de Blasio. Scott Stringer is de hoofdboekhouder van New York. Yang moet voorlopig ook de cruciale steun ontberen van vakbonden.

Maar Stringer staat onder druk, nu hij door een voormalig campagnemedewerker wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En Adams zou overheidsgeld hebben gebruikt voor zelfpromotie.

Yang gedijt bij het groeiende wantrouwen tegenover establishmentpolitici. ‘Voor veel kiezers is zijn gebrek aan politieke ervaring net een troef’, schrijft CNN-analist Julian Zelizer. Bovendien heeft hij Carlos Menchaca achter zich, een belangrijke progressieve tegenstander die uit de race is gestapt.

Met meer dan 32.000 coronaslachtoffers werd New York zwaar getroffen door de pandemie. Het herstel van de wereldstad zal in grote mate afhangen van de volgende burgemeester. Yang wil de economie zo snel mogelijk weer opengooien. New Yorkers zijn hoopvol en willen, misschien wel met Yang, de bladzijde omslaan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content