De voormalige spoorweg- en ABX-baas Etienne Schouppe is ontgoocheld.De regering behandelt de spoorwegen slecht en heeft zijn logistieke project niet willen begrijpen.
Etienne Schouppe (60) werkte 40 jaar bij de NMBS, de laatste vijftien jaren als topmanager – met een tijdelijke onderbreking voor kabinetswerk bij de christen-democratische ministers Jos Chabert en Paula D’Hondt. Bij het aantreden van de paars-groene regering geloofden velen dat de kop van de manager met CD&V-stempel zou rollen. Zeven maanden geleden wipte de regering hem inderdaad als gedelegeerd bestuurder van de spoorwegmaatschappij. Afgelopen week moest hij ook zijn nieuwe job als topman van ABX, de logistieke dochter van de NMBS, opgeven. Nog tot eind februari 2003 blijft hij aan om de overgang vlot te laten verlopen. Er zijn geruchten dat hij vervolgens in de politiek zou stappen. Een enkele visionair voorspelt Schouppe een toekomst als minister van Verkeer.
Voelt u zich onrechtvaardig behandeld?
ETIENNE SCHOUPPE: Uiteraard. Ik ben in één jaar tijd twee keer schandalig behandeld. Zonder argumenten stuurt men mij weg – het lijkt ideologisch. Maar wat erger is: uit wat nu is gebeurd, blijkt dat de regering geen strategische visie heeft op het goederenvervoer. Dat zal vooral Vlaanderen duur te staan komen.
U zegt dat de overheid het logistieke concept van ABX niet heeft begrepen.
SCHOUPPE: De verantwoordelijke politici zien niet dat de logistiek binnen vijf jaar het transport zal beheersen. Het spoor wordt een onderaannemer van de logistiek, zoals de binnenscheepvaart dat al is. Ondernemingen trekken er zich niets van aan hoe hun goederen worden vervoerd, als ze maar snel en goedkoop van de ene plaats naar de andere gaan.
Maar ABX is verliesgevend.
SCHOUPPE: ABX is een juweel. België beschikt niet over zo’n tweede multinational. Om opportunistische redenen wil de regering de langetermijnvisie niet aanvaarden. ABX maakt jaar na jaar minder verlies en vanaf volgend jaar is er winst.
De toekomstige privé-investeerder zal een buitenlander zijn.
SCHOUPPE: Ik vrees het. De regering verkiest blijkbaar dat onze economie van het buitenland afhangt. De industrie is al buitenlands, de goederenflux volgt. Buitenlanders maken winst op de infrastructuur die de Belgische belastingbetaler financiert. Nederlandse, Britse en Duitse transporteurs rijden over onze wegen, Singapore floreert mede dankzij de Antwerpse haven.
De NMBS verkeert nu in grote moeilijkheden.
SCHOUPPE: Karel Vinck heeft een van de beste spoorwegen van Europa geërfd. Toen ik de NMBS ging leiden, verkeerde de maatschappij in crisis. In die vijftien jaar zat de maatschappij maar drie keer in het rood. Bovendien heb ik het land de HST geschonken – iedereen was er tegenstander van en is nu voorstander. Het is slecht beginnen te gaan met de komst van Isabelle Durant als minister van Verkeer. De groene minister zou het spoor bevorde- ren. Zij heeft er niets van gebak- ken.
De spoorwegmaatschappij wordt nu geleid door een privémana- ger. Dat schijnt altijd redding te brengen.
SCHOUPPE:Bullshit. Privémanagers in een overheidsbedrijf passen zich snel aan de bedrijfscultuur aan, met politieke beïnvloeding. Wie dat niet doet, overleeft het niet. Dat is bij De Post gebleken.
Zit u al in de computers van de headhunters?
SCHOUPPE: Waarschijnlijk. Een functie in een privébedrijf in de sector is niet onwaarschijnlijk. Een politieke loopbaan? Och…