Iraanse vrouwen aan de drugs

© Panos Pictures

Steeds meer jonge vrouwen, uit alle lagen van de maatschappij, zoeken hun toevlucht tot drugs. Het gebruik is de afgelopen jaren verdubbeld.

De sfeer in kapsalon ‘L’Oreal’ in het noorden van Teheran is nogal verveeld. Bij gebrek aan klanten roddelen de jonge kapsters met elkaar. De nagelstyliste verzendt lusteloos sms’jes en de gezichtsonthaarster brengt nog eens een nieuwe laag mascara aan. De jonge vrouwen zijn allemaal opvallend gekleed, in zwartsatijnen of juist felgekleurde topjes en lage broeken waar soms een tangastring uit steekt. Dameskapsalons hebben in Iran een slechte naam vanwege de liberale sfeer die er hangt. Nu de Iraanse autoriteiten vrouwen hebben gewaarschuwd voor drugsverkoop in de kapsalons, is het imago ervan alleen maar verslechterd.

Volgens de laatste officiële cijfers is het drugsgebruik onder vrouwen de laatste acht jaar verdubbeld. Meer dan 50 procent van de verslaafde vrouwen gebruikte voor het eerst drugs tussen de 15 en 19 jaar. Volgens een recent regeringsrapport zouden minstens 6 van de 77 miljoen Iraniërs aan drugs gerelateerde problemen hebben. 9,3 procent van de Iraanse drugsgebruikers is vrouw. De meest populaire drug is opium. Dat werd in Iran al gerookt in de 17e eeuw en wordt beschouwd als een drug voor armoedige, oude mannen. Het ‘hippere’ Shisheh (Perzisch voor ‘glas’) komt op de tweede plaats. Vooral jonge stedelingen uit de middenklasse gebruiken die gevaarlijke metamfetamine.

Mitra Kazemi (54) is de oudste kapster. Ze doet niet aan glamoreuze kledij. ‘Dit is een salon waar het netjes toegaat. We weten maar al te goed dat je in veel kapsalons drugshandel hebt. De dameskapsalons in Iran zijn namelijk vaak letterlijk onder de grond, net als hier. Het is zo ongeveer de enige publieke plek waar vrouwen legaal zonder hoofddoek kunnen lopen. Mannen moeten daarom afstand houden van de kapsalon en dat komt sommige dames erg goed uit. Niemand houdt toezicht als ze er drugs verkopen of gebruiken.’

De drugs worden veelal niet als drugs verkocht, maar als afslankpillen. Het is zeer gebruikelijk dat er in dameskapsalons kleding, pikant ondergoed en schoonheidsproducten over de toonbank gaan. Zogenaamde afslankpillen misstaan niet echt in dat assortiment. Die pillen werken evenwel meteen verslavend en de klant zal snel terugkomen naar de kapsalon voor meer.

Psycholoog Mohsen Safari (41), die ervaring heeft met de drugsproblematiek, ziet de opkomst van drugsgebruik onder jonge vrouwen als een gevolg van de twee werelden waarin velen moeten leven. ‘Er is de westerse wereld die via internet, satelliet en de sociale media heel dichtbij is gekomen, en die zij ook vaak ervaren in de omgang met hun vriendinnen. Aan de andere kant is er de islamitische maatschappij, op school en vaak ook thuis, waarin er strengere normen gelden. Dat levert spanning en frustratie op en om die te ontvluchten, zoeken veel jonge vrouwen hun heil in drugs.’

Carolien Omidi

De drugs worden verkocht als afslankpillen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content