Hendrik Bogaert wil de dienstencheques democratiseren.
Als het aan kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) ligt, kunnen werkgevers hun personeel straks dienstencheques aanbieden. Volgende week dient hij daartoe in de Kamer een wetsvoorstel in. Zo hoopt Bogaert veel meer afnemers voor de cheques te lokken en dus meer zwartwerkers in het witte circuit te trekken. En dát is uiteindelijk de bedoeling van het hele systeem. ‘Wie al jaren een poetsvrouw heeft en tevreden is over haar werk, zal uit zichzelf niet geneigd zijn om haar in te ruilen voor iemand die via een uitzendkantoor werkt of om haar te verplichten zich daar zelf in te schrijven. Maar als je dienstencheques van je werkgever krijgt, zul je dat wel doen omdat je die wilt kunnen verzilveren.’
Wat als een werknemer helemaal geen huishoudhulp wil?
hendrik bogaert: Als het toepassingsgebied van de cheques wordt opengetrokken naar onder meer tuinwerk, kinderopvang, karweien, begeleiding van bejaarden of zieken en verbouwingswerken, zal iedereen er iets aan hebben.
De dienstencheques worden dan een extralegaal voordeel zoals de maaltijdcheques?
bogaert: Nu gaan extralegale voordelen vooral naar kaderleden en hogere bedienden, maar ik wil dat élke werknemer dienstencheques kan krijgen. Daarom zou ik graag zien dat die na overleg tussen de sociale partners in de loonnorm worden opgenomen, want het is zeker niet mijn bedoeling om de zo al hoge loonkosten nog meer op te drijven. Het systeem zou zelfs voordelen inhouden voor de werkgevers: de dienstencheque is een nettovergoeding en dus sparen ze loonlasten uit.
En wat hebben werknemers eraan?
bogaert: Financieel gaan ze er niet op achteruit, en met de cheques die ze krijgen, kunnen ze diensten kopen waardoor ze hun werk en hun gezin makkelijker kunnen combineren. Als werkgever hoor ik zelf vaak hoe mijn arbeidsters, die in ploegen werken en vaak nachtdiensten draaien, als ze thuiskomen nog een uur of vier aan het huishouden spenderen. En dat terwijl duizenden mensen om een baan schreeuwen!
Hoe kunnen die arbeidsters zich plots een werkster permitteren als ze netto niet meer gaan verdienen?
bogaert: Soms is het veeleer een psychologische drempel dan de financiële overweging die hen tegenhoudt. In de ogen van veel mensen zijn het alleen dokters- of notarisvrouwen die huishoudelijk werk uitbesteden. Dat beeld zal snel veranderen als iederéén dienstencheques krijgt. Dan worden zowel de dienstencheques als huishoudhulp automatisch gedemocratiseerd.
A.P