De privéhuurmarkt in België wordt steeds krapper. Zeker 10 procent van de huiseigenaars zou erover denken zijn huurpand(en) te verkopen, zegt het Algemeen Eigenaars- en Mede-eigenaarssyndicaat (AES). Wat is er aan de hand?

Een recent rapport van het Vlaams Kenniscentrum Wonen wees het al uit: de Vlaamse huurmarkt is te klein aan het worden. Allemaal het gevolg van de nieuwe federale huurwet, foetert het AES dat 100.000 eigenaars vertegenwoordigt. De nieuwe huurwet trad begin dit jaar in werking, en voor veel verhuurders blijkt dat de spreekwoordelijke druppel te worden. Sinds mei zijn ze bijvoorbeeld verplicht om hun huurprijs en de huurlasten bekend te maken op affiches en in advertenties. Onbegonnen werk, klinkt het. Verder ook veel administratieve rompslomp: verhuurders zijn nu verplicht om huurcontracten te registreren, ze moeten een energiecertificaat kunnen voorleggen, enzovoort. ‘Eigenaars willen nu eindelijk juridische rust’, vat AES-directeur Katelijne D’Hauwers samen.

Is de nieuwe huurwet de oorzaak van alle kwaad?

KATELIJNE D’HAUWERS: Nee, ook het kleiner worden van de huurdersgroep is een pijnpunt. Jonge mensen zijn steeds minder geneigd om een huis te huren, aangezien het veel interessanter geworden is om meteen een eigendom te kopen. Daar hebben de dalende intrestvoeten van de laatste jaren voor gezorgd, en ook beleidsmaatregelen zoals de ‘meeneembaarheid’ van de registratierechten. De huurders die overblijven, worden steeds armer. Of er ook sprake is van een marginalisering? Eigenlijk wel, ja.

Rendeert het nog om te verhuren?

D’HAUWERS: Steeds minder, hoewel vastgoed een interessante belegging blijft. Maar dat dreigt te verminderen door de steeds toenemende belastingdruk op huurinkomsten. Bovendien is er dat idee om de huurprijzen te plafonneren dat maar blíjft opduiken. Onlangs kwam Mieke Vogels er weer mee op de proppen.

Is dat geen goed idee? De Woonsurvey Vlaanderen 2005 zegt dat de huurprijs voor een gemiddelde woning sinds 1976 met liefst 80 procent is gestegen.

D’HAUWERS: Daar geloven wij niet in. Er zijn ook studies die zeggen dat de huurprijs niet méér is gestegen dan de index van de consumptieprijzen.

Wat stelt u dan voor?

D’HAUWERS: Huurprijzen kunnen niet omlaag. Dat zou nog meer eigenaars uit de markt jagen, met een verdere verschraling van het huuraanbod tot gevolg. Het zijn de inkomens van potentiële huurders, of hun vervangingsinkomens, die naar boven moeten. Ook huursubsidies zijn een oplossing. Een goedkopere zelfs dan het uitbreiden van de sociale woningmarkt. Bovendien behoud je dankzij huursubsidies een betere sociale mix, want met sociale woonwijken alleen slaag je er toch niet in om aan de woonbehoefte te voldoen.

De Vlaamse politieke partijen willen de huurwet regionaliseren, om beter maatwerk te kunnen garanderen.

D’HAUWERS: Wij zijn het Nationáál Eigenaarssyndicaat! Een regionalisering zou de zaken alleen maar complexer maken.

Zou een regionalisering die huursubsidies niet van de grond kunnen krijgen?

D’HAUWERS: Mja. Misschien is het een optie voor de huur van een hoofdverblijfplaats. Maar zéker niet voor handelshuur en professionele verhuur.

MONEYTALK OP TELEVISIE: ELKE DINSDAG EN DONDERDAG OP KANAAL Z.

HET JANUARINUMMER VAN MONEYTALK, DAT VANAF 20 DECEMBER VERKRIJGBAAR IS, GEEFT TIPS OM GOEIE HUURDERS TE VINDEN. OOK VERZEKERINGEN OM U ALS EIGENAAR TEGEN WANBETALERS TE BESCHERMEN, KOMEN AAN BOD. WWW.MONEYTALK.BE

Celine De Coster

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content