De Duitstalige Gemeenschap in ons land volgde de Duitse parlementsverkiezingen nauwgezet, vertelt minister-president Karl-Heinz Lambertz. ‘De uitslag was best verrassend.’
Zoals verwacht won de CDU van bondskanselier Angela Merkel afgelopen weekend vlot de parlementsverkiezingen. Ze breidt haar macht in de Bondsdag nog met 72 zetels uit. ‘Een heldere uitslag met enkele grote verrassingen’, analyseert Karl-Heinz Lambertz (PS), sinds 1999 Ministerpräsident van de Duitstalige Gemeenschap in België. ‘Merkel en haar christendemocraten wonnen duidelijk, maar haar liberale coalitiepartner FDP zal niet meer in het parlement zitten. Dat is toch een nederlaag voor de hele Duitse regering, die niet meer verder kan. Ook was ik verrast dat de SPD niet zo veel kon stijgen (plus 46 zetels, nvdr.), en dat Die Linke nu de derde partij en een belangrijke speler is. De eurosceptici raken voorlopig niet in het parlement, maar ik verwacht wel dat ze zullen blijven stijgen. Merkel zal wellicht goed nadenken over een nieuwe solide coalitie. Een coalitie zonder CDU en dus anti-Merkel kan nipt op papier, maar dat acht ik onmogelijk.
Bent u tevreden dat Merkel kanselier blijft?
Karl-HeinzLambertz: Ik ben een sociaaldemocraat, dus ik hoopte dat haar uitdager van de SPD, Peer Steinbrück, zou winnen. Maar het was snel duidelijk dat het niet zou lukken. Het is ook voor Europa goed dat Merkel blijft, al hoop ik dat er wat meer flexibiliteit komt in de Duitse saneringspolitiek. Sommige Europese beslissingen zullen nu wel vlotter genomen kunnen worden, zoals over de reddingsplannen voor Griekenland en Portugal. De FDP lag vaak dwars in die dossiers.
Wat vond u van de campagne?
Lambertz: Het was zeker geen grootse campagne, omdat de partijen het over veel eens waren. Daarom zocht men een beetje artificieel naar verschillen.
Het Duitse weekblad Der Spiegel spreekt van ‘de republiek Merkel’.
Lambertz: Ach, dat is perceptie. Vandaag lijkt ze inderdaad erg sterk, maar de coalitievorming zal de realiteit snel terugbrengen. In de Bundesrat, bijvoorbeeld, waar de deelstaten in vertegenwoordigd zijn, heeft de huidige nationale oppositie nu een nog grotere meerderheid. Daar zal Merkel niet omheen kunnen.
Leven de Duitse parlementsverkiezingen eigenlijk in Duitstalig België?
Lambertz: Wij volgen ze nauwgezet, natuurlijk. De Duitse televisiezenders zijn hier al sinds de jaren zestig te ontvangen, iedereen kijkt ernaar, en zo krijgen we ook het hele politieke verhaal mee. Onze eigen media zijn er minder mee bezig, omdat de Duitstalige Belgen niet echt concreet betrokken zijn bij de politieke beslissingen in Duitsland.
Zijn er geen mensen die bij die stabiele republiek van Merkel zouden willen horen?
Lambertz: Welnee. De Duitsers staan nu misschien sterk, maar wij beschouwen ze gewoon als goede buren. We focussen ons op onze rol als een van de Belgische deelstaten. Oké, onze goede relaties met de Bondsrepubliek komen soms van pas voor de Belgische politiek. Wij zijn bruggenbouwers. Ik breng weleens Belgische ministers en politici in contact met hun Duitse collega’s. En omgekeerd krijg ik die vraag ook. Frau Merkel ontmoet ik ook al eens, maar de meeste contacten hebben we op het niveau van de Länder, de deelstaten, omdat onze bevoegdheden vergelijkbaar zijn.
Is Merkel ook in uw gemeenschap populair?
Lambertz: Dat wel, ja. En ik merk dat er hier ook veel steun is voor de Duitse economische visie en hun kijk op Europa.
DOOR THOMAS VERBEKE
‘Eigenlijk leed de hele Duitse regering een nederlaag.’