Het is een verademing en een uitdaging tegelijk, dit nieuwe blad op de markt: Hollands Diep. Het laat zien hoe goede en gedreven journalistiek nadenkendheid en menselijkheid weet te combineren.
Het eerste nummer, dat in maart is verschenen, bevat schitterende interviews en reportages. Politiek, literatuur, levensstijl, cultuur, kortverhalen, een leven in een blad. Zoals het gesprek tussen Paul Witteman en Hans Van Mierlo waarin deze laatste zegt: ‘Wouter Bos in het kabinet is goed voor de stabiliteit van het kabinet, maar hij brengt een klap toe aan de betrouwbaarheid van politici.’ Er is een stuk van Willem Otterspeer over de correspondentie tussen Hermans en Reve. Een schets uit de cultuurgeschiedenis van de geschoren schaamstreek, een bijdrage van bevlogen journalist Jan Donkers over Amerika en een interview met fotografe Annie Leibovitz. Het blad werd geschreven door een keure van ervaren schrijvers en journalisten en dat laat zich merken.
‘In een tijd van vervlakking wil Hollands Diep staan voor verdieping en verbeelding’, schrijft hoofdredacteur Robbert Ammerlaan in zijn ‘editorial’. ‘Een scherpzinnig, lichtvoetig blad dat de kracht en het plezier van de cultuur laat zien, politiek betrokken is, maar vrijdenkend en kosmopolitisch…’
Hollands Diep was van 1975 tot 1977 een culttijdschrift. Het was een blad waar zowel Hermans als Mulisch en Reve in schreven. Het was een blad dat een exquis gezelschap van literair en journalistiek talent uit die tijd samenbracht: Jan Blokker, Louis Paul Boon, Hugo Brandt Corstius, Renate Rubinstein, Jan Cremer en Bob Den Uyl, om er nog maar een paar te noemen. ‘Een samenzwering van een stelletje gelijkgestemde geesten, dat was Hollands Diep’, schrijft oud-hoofdredacteur Max van Rooy in een bijdrage in het zopas opnieuw verschenen tijdschrift. ‘Vriendschap omgezet in journalistiek’, kun je ook zeggen, zoals gewezen redacteur K. Schippers ooit deed.
Op 15 juni 2007 verschijnt het volgende nummer, met onder meer aangekondigd: Erwin Mortier die naar het buitenhuis van zijn geliefde schrijfster Virginia Woolf reist. Thomas Ross die 85 jaar later in het voetspoor treedt van Georges Simenon in Parijs. Kortverhalen van Woody Allen en Amos Oz.
dit jaar verschijnen vier nummers, in 2008 wordt de frequentie tweemaandelijks. de introductieprijs bedraagt euro 4,95. MEER INFO: WWW.HOLLANDSDIEP.NL