De blote borst van Janet Jackson betekent winst voor Bush.

Het Hooggerechtshof in Californië stak vorige week een stokje voor homohuwelijken in San Francisco, waar een ware rush van homoseksuele stellen gaande was om te trouwen (al ruim 3700). Deze uitspraak zal op gejuich worden onthaald in het kamp van president George W. Bush, die al een grondwettelijk verbod aankondigde tegen deze ‘uitdijende bosbrand’. Als het aan de Republikeinen ligt, wordt dit een van de belangrijkste verkiezingsthema’s. Aangezien homo’s weldra ook in de staat Massachusetts van John Kerry kunnen trouwen, wil Bush zijn Democratische uitdager koppelen aan het homohuwelijk. Volgens waarnemers wil de president Kerry zo afschilderen als een ‘losgeslagen linkse Democraat uit Massachusetts, net zoals Bush senior deed met Michael Dukakis’. En Bush kan wat wind gebruiken om zijn campagneschip op koers te krijgen. Volgens een opiniepeiling van The Washington Post en ABC-News zou Kerry op dit moment de presidentsverkiezingen winnen met 48 tegen 44 procent.

Ook het tepelincident met Janet Jackson speelt de Bush-campagne wat dat betreft in de kaart. Na het ontbloten van Jacksons borst tijdens de druk bekeken Super Bowl spoelde een golf van morele verontwaardiging over het land (met de grootste seksindustrie ter wereld). Eind vorige week keurde een grote meerderheid van het Huis van Afgevaardigden een voorstel goed dat fors verhoogde boetes oplegt aan (publieke) uitzendgemachtigden en artiesten die de wetten en regels van goed fatsoen en zeden niet naleven. Wie nog een blote tepel toont, riskeert een boete tot een half miljoen dollar. Ook moet de Federal Communications Commission (FCC) sneller optreden om na klachten de uitzendvergunning in te trekken. Ondanks tienduizenden van dergelijke klachten tussen 2002 en 2003 stelde de FCC slechts 17 overtredingen vast die voor een boete in aanmerking kwamen. ‘Veel te lang hebben we de entertainmentindustrie te kennen gegeven dat de federale overheid hen niet ter verantwoording wil houden’, zei de Republikein Pitts. Volgens het Witte Huis zal deze wetgeving radio en televisie geschikter maken voor het hele gezin.

Critici schermden met vrijheid van meningsuiting en het feit dat burgers hun eigen keuzen moeten maken. ‘En wat doen we intussen aan de concentratie van macht in de media?’, vroeg de Democraat Waxman.

Hans van Scharen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content