HET LICHAAM LIEGT NOOIT

© ILLUSTRATIE BART SCHOOFS

Opslag, meer vrienden, betere verkoopcijfers, een nieuwe look? Strike a pose! Lichaamstaal bepaalt in grote mate wat anderenvan u denken.

Lichaamstaal van Patryk en Kasia Wezowski werd uitgegeven bij Lannoo Campus. www.lichaamstaaltraining.be

Glazige ogen, samengeperste lippen, minachtend geglimlach, 62 gezichtsaanrakingen, een man die zichzelf op de borst klopt terwijl hij over zichzelf spreekt: wie enkel naar de lichaamstaal van Lance Armstrong keek tijdens het beruchte interview met Oprah Winfrey in januari, zag hoe de veelvoudige dopingzondaar met zijn non-verbale communicatie haast alles ontkrachtte van wat hij net kwam op te biechten.

Voor Patryk en Kasia Wezowski, oprichters van het Antwerpse Centrum voor Lichaamstaal, zijn dit soort gesprekken een goudmijn aan informatie. ‘Lichaamstaal maakt zestig tot tachtig procent van onze communicatie uit’, zegt het echtpaar in hun net verschenen handboek Lichaamstaal. ‘Mensen zeggen veel, ook al spreken ze geen woord en bij Lance Armstrong kon je veel afleiden uit zijn micro-expressies.’

Micro-expressies zijn, even technisch uitgelegd, zeven basisemoties – plezier, minachting, angst, afkeer, woede, verrassing en verdriet – die in het gezicht worden getoond en in een halve seconde al verklappen wat iemand voelt. Anders gezegd, het zijn de mondhoeken, wenkbrauwen, ogen en fronsen die al verraden wat we emotioneel voelen terwijl we rationeel nog aan het denken of luisteren zijn. ‘Toen Oprah zei dat zijn dopingsysteem slim in elkaar zat, zag je Armstrongs linker mondhoek omhooggaan’, zegt Patryk Wezowski. ‘Een teken van trots en minachting.’

Zoveel is duidelijk: wie non-verbale communicatie bij anderen kan lezen én zijn eigen lijf onder controle heeft, heeft een stap voor in zakelijke onderhandelingen, moeilijke gesprekken of gewoon huiselijke situaties. In Lichaamstaal rijgen de Wezowski’s op amper 160 pagina’s de voorbeelden en tips aaneen om onze dagelijkse communicatie te ver- beteren en negatieve en positieve lichaamstaal te herkennen.

Zo wisten lichaamstaalexperts op basis van de dreigende wijsvinger van Bill Clinton al dat hij loog toen hij de woorden ‘I did not have a sexual relationship with that woman’ sprak – publieke figuren die liegen tonen immers meer agressieve gebaren. Dat de presentatiestijl van Steve Jobs dan weer legendarisch was, was omdat hij zijn woorden vaak kracht bijzette door te doen alsof hij een bal vasthield tussen zijn handen. Jobs had geen strak kostuum nodig om een nieuw Appleproduct te presenteren aan de wereld. Die imaginaire bal tussen zijn vingers was genoeg om een sterke boodschap te verkondigen. En wie net als Oprah anderen zover wil krijgen dat ze het achterste van hun tong laten zien, moet volgens Patryk en Kasia Wezowski vooral spiegelend spreken, empathisch meegaan in de emoties van de gesprekspartners, open handen en polsen tonen en stimulerende bewegingen maken.

Uiteraard wijst niet elke opgestoken wijsvinger op een leugen. En niet elk uitnodigend gebaar zal tot onthullingen leiden. Alles hangt ook af van de context. Maar toch. Dat lichaamstaal een rijke bron aan extra informatie is, is te merken aan het belang dat in elke cultuur gehecht wordt aan ‘een goede eerste indruk maken’.

Paus Franciscus stond nog niet goed en wel op zijn balkon of er werd al duchtig over zijn ontspannen houding, warme lach en vriendelijke blik gesproken. Koen Geens miste dan weer zijn intrede in het parlement niet als nieuwe minister van Financiën. Daags na zijn eerste werkdag werd in de kranten al zijn bulderlach en toenaderende houding geanalyseerd waarmee hij Alexander De Croo en Caroline Gennez had aangestoken. Wie we aannemen voor een job, wie we op date vragen, of we van dokter veranderen, op wie we stemmen: op basis van lichaamstaal maken we soms levensbepalende keuzes. Een knipoog, een lach, een aanraking, een minachtende blik, een vreemde interactie, een handdruk of net het gebrek eraan, het kan ons weken bezighouden.

In tijden van conference calls, Skype en e-mailgesprekken is het daarom allicht geen slechte reden om toch dat vliegtuigticket te boeken en die toekomstige zakenpartner in levenden lijve te ontmoeten. Met een flauw handje haalt u immers een heel ander verhaal binnen dan met een stevige, vastberaden handdruk.

DOOR ELKE LAHOUSSE, ILLUSTRATIE BART SCHOOFS

Wie lichaamstaal bij anderen kan lezen én zijn eigen lijf onder controle heeft, heeft een stap voor in zakelijke onderhandelingen of moeilijke gesprekken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content