Kerncentrales

Natuurlijk, kernafval is gevaarlijk. En natuurlijk kun je massa’s olympische zwembaden vullen met het reeds aanwezige kernafval. (De Arbiter, Knack nr. 27). Maar wat is het grootste probleem? Het kernafval, dat we perfect onder controle hebben, of de centrales op fossiele brandstof, die het onbeheersbare CO2 als bijproduct hebben? We staan niet meteen voor een enorme kernramp, terwijl de enorme klimaatramp al volop bezig is. Daarom vind ik het hoogst ongepast dat onze overheid om dogmatische redenen de CO2-neutrale kerncentrales vervangt door CO2-producerende gascentrales.

Jozef Motmans, Sint-Truiden

Rode Duivels

Het artikel over de toekomst van de Rode Duivels (‘Het houdt niet op na de Gouden Generatie’, Knack nr. 27) stoorde me omdat het niet geobjectiveerd was. In de sport zijn er momenteel enorm veel data aanwezig, zowel speltechnische als fysieke. Door die data te vergelijken, kun je zien hoe ver ons nationale belofteteam daadwerkelijk staat, wat een indicatie geeft over de toekomst van het A-elftal. Bij de halvefinalisten op het voorbije Europees kampioenschap (Denemarken, Engeland, Italië en Spanje), zijn de jonge talenten al verder geëvolueerd: zij behoren al tot de A-selectie. Daardoor lag de gemiddelde leeftijd bij die ploegen minstens twee jaar lager dan bij België. Topsport vereist energie: zonder verjonging zullen de prestaties van de Rode Duivels verder dalen. Door 6500 meter meer te bestrijken dan de Belgen, hebben de Italianen dit overduidelijk aangetoond in de kwartfinale van het EK. Tegen Italië werden bovendien noodzakelijke tactische aanpassingen niet gemaakt omdat de bondscoach blijft rekenen op enkele bepalende spelers.

We hebben het thuisvoordeel op het EK weggegeven.’ Yorik Torreele, ceo K. Lierse S.K.

En dan is er nog de infrastructuur. De trainingsaccomodatie in Tubeke kan op niveau zijn, de wedstrijdinfrastructuur is zover niet. Het ontbreken van een nationaal voetbalstadion is een schandvlek op het topsportbeleid in België. We hebben als ploeg het thuisvoordeel op het EK weggegeven. Hoog tijd dat de politieke verantwoordelijken op alle niveaus stappen ondernemen.

Yorik Torreele, ceo K. Lierse S.K.

Pensioen op 65

In het artikel over de ‘gedwongen’ pensionering van enkele VRT-coryfeeën (‘Wie heeft een job voor Michel, Frank en Linda?’, Knack nr. 26) ontbrak nog een vierde reden waarom werken na je 65e in België niet vanzelfsprekend is. Meer dan een decennium geleden ontstond in de publieke en de medische sector een enorm waterhoofd van beleidsmakers. Zij hebben vaak geen voeling meer met de realiteit en leggen anderen ’targets’ op. Zij ‘monitoren’ de ‘implementatie’ van die targets voortdurend, waardoor het personeel op de werkvloer ook nog eens een boel administratie te verwerken krijgt en opbrandt. Targets zijn an sich niet fout, maar wanneer onder meer de dwaasheid van het M-decreet en de prestatiegeneeskunde zelfs voor de meest wereldvreemde toeschouwer duidelijk wordt, is er een probleem. In Zweden, ijkt men targets traditioneel aan het algemeen belang en denkt men ver vooruit. Het werktempo ligt er een stuk lager, het welbevinden en de échte efficiëntie zijn er fors hoger.

Tom Hellemans, Zonhoven

Buitenlandse werkkrachten

Ik kan bij het lezen van het artikel over buitenlandse bouwvakkers in België (‘Ik zie nu Afghanen zwoegen voor vijf euro per uur’, Knack nr. 26) toch niet anders dan denken aan die 150.000 sans-papiers die volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in ons land verblijven en hier al dan niet in het zwart aan het werk zijn.

Eigenlijk gaat het over moderne slavernij. In Polen wordt vaak geklaagd dat bij ons misbruik wordt gemaakt van Poolse bouwvakkers en fruitplukkers. Ze werken van zonsopgang tot zonsondergang voor een loon dat ver beneden het minimum ligt. Ze verblijven hier meestal met velen onder één dak om hun uitgaven te drukken. Poolse truckchauffeurs wonen letterlijk in de cabine van hun vrachtwagen. Ik heb de indruk dat er een loopje genomen wordt met de Europese richtlijn die het internationaal vervoer van goederen over de weg regelt. Vaak zie ik trekkers die in ons land gekocht zijn en onderhouden worden maar in Polen zijn geregistreerd. Voor onze overheden zijn ernstige controles geen prioriteit. Zolang het onze economische belangen dient, kan blijkbaar alles.

Eddy Lauwers, Hingene-Bornem

Houtakkers

Het is bijzonder jammer dat Bart Vangansbeke, de nieuwe voorzitter van Natuurpunt, de term ‘houtakker’ gebruikt (‘Ook de landbouw heeft een gezonde bodem nodig’, Knack nr. 26). Houtakkers bestaan namelijk niet in Vlaanderen: de bodem van bossen wordt niet geploegd of bemest en de bomen worden ten vroegste na enkele decennia gekapt. Dat is dus heel wat anders dan een maïsakker, waarmee ze vergeleken worden. Ook aanplantingen van populieren en naaldbossen vervullen meerdere functies, niet alleen houtproductie. Ze kunnen na enkele decennia heel wat biodiversiteit herbergen. Er is bij ons dus geen scherp onderscheid mogelijk tussen ‘productiebossen’ en ‘natuurlijke bossen’. Het gebruik van achterhaalde tegenstellingen om de (wellicht verantwoorde) keuze om te ontbossen te verdedigen, werkt alleen maar polariserend.

Luc De Keersmaeker, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content