Zelensky

Het stuit me tegen de borst dat Dominique Willaert, artistiek leider van Victoria Deluxe, in Knack nr. 14 (‘Ik vind Poetin verschrikkelijk, maar Zelensky ook’) beweert dat Zelensky even verschrikkelijk is als Poetin. Hij noemt hem een nationalist die de massa opzweept en door zijn verzet tegen Rusland tienduizenden mensen de dood injaagt. Hoe blind voor onrecht moet je zijn om een politiek leider die zijn volk verdedigt tegen een oorlogscrimineel uit het Kremlin af te schilderen als iemand die verlangt naar het heldendom? Je hoeft geen nationalist te zijn om je land tegen een nietsontziende agressor te verdedigen, al weet je dat daar veel offers voor gebracht moeten worden. De enige verantwoordelijke voor de gruwel in Oekraïne is de dictator uit Rusland.

André Philippaerts, Sint-Truiden

Sachs

De artikels in Knack over de oorlog in Oekraïne zijn van hoogstaande kwaliteit – uitgezonderd één. In het stuk ‘Diplomatie is enige uitweg’ ( Knack nr. 13) waagt econoom Jeffrey Sachs zich aan voorspellingen. Hij poneert dat we alleen uit het conflict kunnen raken door ‘rond de tafel te gaan zitten’. Met wie moeten de Oekraïners dan onderhandelen? Met Vladimir Poetin, die bloed aan zijn handen heeft? Met de geslepen leugenaar en buitenlandminister Sergej Lavrov? Met het onwaarschijnlijke lid van de Russische delegatie aan de onderhandelingsrondes, oligarch Roman Abramovitsj? Maar wat me nog het meest ergert aan het verhaal van Sachs zijn de volgende zinnen: ‘Tijdens de Cubaanse Raketcrisis, 60 jaar geleden, sloten de VS een compromis met de Sovjet-Unie om de zaak te ontmijnen. En in 1938 zag je door appeasement-politiek de opdeling van Tsjecho-Slowakije. Ik pleit zeker niet voor een opsplitsing van Oekraïne, maar…’ Gebeurtenissen worden bij voorkeur in chronologische volgorde vermeld. De tweede zin in dit citaat is aanstootgevend. De toegevingen van de Brit Neville Chamberlain en de Fransman Édouard Daladier aan Adolf Hitler en Benito Mussolini bij hun ontmoeting in München op 29 en 30 september 1938, waarbij Tsjecho-Slowakije werd gevierendeeld, leidden de verdere afdaling naar de hel in. Op 1 september 1939 vielen de Duitse legers Polen binnen, twee dagen later begon de Tweede Wereldoorlog.

Samen met de politiek van non-interventie en de weigering om tijdens de Spaanse Burgeroorlog wapens aan de Republikeinen te leveren, was het zogenaamde verdrag van München een van de meest beschamende episoden in de Europese geschiedenis. Die les mag niet verloren gaan en dat is wat Sachs zou moeten hebben beklemtoond.

Jean-Jacques Amy, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, Elsene

Scheidsrechters

In Knack nr. 14 lazen we enkele interessante interviews met jonge, vrouwelijke voetbalscheidsrechters (‘Op het veld ben ik de baas, punt’). Het is jammer dat er geen aandacht werd geschonken aan de honderden vrouwen die ook in andere sporten elk weekend wedstrijden leiden. Wellicht was de kop van het artikel beter ‘Vrouwelijke voetbalscheidsrechters in Vlaanderen’ geweest.

Lieven De Meyer, Merksem

Boetsja

Het artikel ‘Waarom we toch met Poetin zullen moeten praten’ ( Knack nr. 14) is de beste analyse van de situatie die ik al gelezen heb sinds het begin van de oorlog. Het is inderdaad de vraag of en wanneer het merendeel van de Russische bevolking tot het nodige inzicht zal komen. De Duitse bevolking is na de Tweede Wereldoorlog gedurende jaren gederadicaliseerd via onder meer het onderwijs. Ik herinner me nog hoe op het einde van vorige eeuw een jongere Duitse collega bij onze eerste ontmoeting spontaan zijn excuses aanbood voor wat Duitsland had aangericht in de oorlog. Ontroerend, maar ik zie niet in hoe men zoiets zou moeten bewerkstelligen in Rusland.

Albert Boeykens, Beveren-Waas

Alleenstaande ouders

Als ouder van een alleenstaande moeder met twee kinderen wil ik graag reageren op het artikel over alleenstaande ouders (‘Je hebt zelf gekozen voor een scheiding, dus nu moet je maar op de blaren zitten – dát gevoel’, Knack nr. 14). Het moet gezegd: in België hebben we goede wetten die kwetsbare personen beschermen. Althans in theorie. De praktijk ziet er enigszins anders uit. Er is dringend een vorm van controle nodig op de uitvoering van een vonnis. Ouders die het financieel moeilijker hebben, hebben recht op een schooltoeslag . Maar waarom mag een ex-partner die meerverdiener is die toeslag aftrekken van de buitengewone kosten? Heel wat alleenstaande ouders zouden dankbaar en opgelucht zijn als de overheid ervoor zou zorgen dat de verplichte toelagen correct worden betaald. Dan hebben ze toch al één kopzorg minder.

Jo de Ridder

Poetin

We zullen toch met Poetin moeten praten, staat op de cover van Knack van vorige week. Ik ben van oordeel dat dat niet het geval is. Bij een duidelijke agressie van een onbetrouwbaar regime moet men niet praten, zoals ook Churchill al wist toen hij weigerde met Hitler te onderhandelen. Geweld is de enige taal die zulke mensen begrijpen. Hitler was bereid om Duitsland totaal te vernietigen. Hoever wil Poetin gaan?

E. Saman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content