Hij kwam als een actieheld, maar vertrekt als een lamme eend. Gouverneur Arnold Schwarzenegger duwde Californië verder in de put.
Zondag nam voormalig filmacteur Arnold Schwarzenegger zijn laatste beslissing als gouverneur van Californië: hij verleende Sara Kruzan strafvermindering. Ze kreeg in 1994 als 16-jarige levenslang voor de moord op haar toezichthouder – zonder de mogelijkheid om vervroegd vrij te komen. Schwarzenegger vond 25 jaar wel genoeg. Maandag was zijn laatste dag als gouverneur van Amerika’s volkrijkste staat. Hij nam na acht jaar afscheid van Californië en zijn meer dan 40 miljoen inwoners.
De Republikein Schwarzenegger laat zijn opvolger, de oudgediende Democraat Jerry Brown, een zware erfenis na. Californië heeft een tekort van meer dan 20 miljard dollar. De put die Schwarzenegger groef, is daarmee twee keer zo diep als diegene die hij zelf aantrof, toen hij zijn onpopulaire voorganger Gray Davis opvolgde.
De geboren Oostenrijker en voormalige Mr. Universe had zijn kiezers nochtans veel beloofd. Hij zou het Californische huishouden op orde brengen, de economie aansturen en banen creëren. ‘Van al zijn beloften blijft vandaag niet meer over dan een nauwelijks hoorbare echo’, schreef de krant Mercury News bij zijn afscheid. Schwarzenegger is ondertussen zo onpopulair als zijn voorganger, van wie bij zijn vertrek werd gezegd dat hij Californië aan de rand van de afgrond bracht. Zijn opvolger kan zich troosten met de gedachte dat het met de staat niet verder bergaf kan gaan. Californië werd zwaar door de recessie getroffen en telt met 12 procent de hoogste werkloosheidsgraad van de hele Verenigde Staten.
Jerry Brown is geen wereldster of Terminator. Het verschil met Schwarzenegger kan nauwelijks groter zijn. Hij studeerde zenboeddhisme, hielp Moeder Theresa in Calcutta en is vegetariër. Hij maakte naam als tegenstander van de oorlog in Vietnam en leeft graag sober. Maar hij brengt een berg politieke ervaring mee. Toen Schwarzenegger in 1982 nog Conan, The Barbarian speelde, had Brown er al twee mandaten als gouverneur van Californië opzitten. Hij was in die tijd de jongste gouverneur van de staat. Met zijn 72 jaar is hij nu de oudste. Hij was ondertussen ook, onder meer, minister van Justitie van Californië en burgemeester van de stad Oakland.
Schwarzenegger is ondertussen 63, maar sluit een terugkeer op het witte doek niet uit. ‘Acteren is zoals fietsen of skiën’, zei hij tegen de entertainmentkrant Daily Variety. ‘Je stapt op de scène en het is alsof je er nooit bent weggeweest.’
© Der Spiegel