Scholieren willen tijdens de turnles vooral niet onderdoen voor hun klasgenoten.
Turnlessen zijn niet voor alle leerlingen even aangenaam. Leraars moeten soms het beste uit zichzelf halen om scholieren te motiveren. Hetzelfde geldt voor diëtisten, die mensen ervan moeten overtuigen gezonder te gaan leven. De klassieke manier om die activiteiten te ‘verkopen’ is ze te koppelen aan iets wat nuttig is. Zo wordt erop gewezen dat een dieet en veel bewegen gezond zijn, en dat mensen er energie uit puren. Dat heet in het jargon van psychologen een ‘intrinsiek’ doel, omdat het vooral een effect op het eigen lichaam betreft. Anderzijds hameren de media er tegenwoordig op dat sport en dieet een lichaam mooi en aantrekkelijk maken, wat als aanbevelenswaardig wordt gepromoot. Aantrekkingskracht is iets met een effect op anderen, waardoor het als een ‘extrinsiek’ doel gelabeld wordt.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de ‘intrinsieke’ aanpak beter werkt dan de ‘extrinsieke’ om scholieren tot sport te motiveren. Maar het was niet duidelijk waarom. De ploeg rond Willy Lens van het departement psychologie aan de Katholieke Universiteit Leuven heeft dat onderzocht in een aantal klassen van het hoger middelbaar onderwijs. De resultaten van de analyse verschijnen in het vakblad Psychology of Sport and Exercise.
Finaal blijkt alles erom te draaien dat scholieren absoluut willen vermijden het slechter te doen dan hun klasgenoten. Indien mogelijk willen ze het zelfs beter doen, om hun ego te stimuleren. Dat kan natuurlijk niet als ze niet in vorm zijn, en dus niet regelmatig hun lichaam oefenen. In feite is gezond willen zijn in deze context dus een manier om niet ondermaats te presteren in confrontatie met anderen.
Collega-psycholoog Bram Vervliet van de K.U. Leuven vat in het vakblad Acta Psychologica dan weer de beschikbare kennis samen over het versterken van een behandeling tegen angst door de stof d-cycloserine toe te dienen. Bij een klassieke angstbehandeling wordt de patiënt herhaaldelijk aan het voorwerp van zijn angst blootgesteld, zodat hij het bedreigende effect ervan kan onderdrukken. De stof versnelt dat leerproces, zoals bleek uit proeven met mensen die lijden aan hoogtevrees of sociale angst. Ze helpt de angstige reacties sneller te onderdrukken.
Omdat niet alle studies eensluidende resultaten opleverden, moet er nog gesleuteld worden aan de procedures om de stof efficiënt in te zetten.