Als het over de invoer van genetisch gemanipuleerd voedsel gaat, zit de Europese Commissie tussen hamer en aambeeld.
Een recente Europese peiling (Eurobarometer) toont aan dat zeventig procent van de Europese bevolking radicaal gekant is tegen genetisch gemanipuleerd voedsel. Daartegenover staat de dreiging van een juridische procedure bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève, met het risico op een zoveelste handelsoorlog. Een jaar geleden dienden de Verenigde Staten, Canada en Argentinië immers klacht in bij de WTO, omdat de EU de invoer van ggo’s bleef blokkeren.
Na veel politiek en wetenschappelijk wikken en wegen hakte de Europese Commissie op 19 mei de knoop dan toch door. Ze besloot een tienjarige vergunning te verlenen aan het bedrijf Syngenta, het voormalige Novartis, voor de import en verkoop van de genetisch gemodificeerde suikermaïs Bt11. Volgens nieuwe Europese regels dient op het etiket van de blikken maïs wel duidelijk te worden vermeld dat het om de genetisch gemodificeerde variant gaat. Bovendien moet het voedsel ook kunnen worden teruggetraceerd naar zijn bron van herkomst. Commissielid voor Gezondheid en consumentenbescherming David Byrne: ‘Gg-maïs werd vooraf getest volgens de strengste regels ter wereld. Wetenschappelijk is vastgesteld dat deze maïs veilig is. Maar het gaat om de keuzevrijheid van de consument.’ Teken aan de wand is wel dat het Permanent Comité voor de voedselketen en de dierengezondheid geen advies over de kwestie uitbracht.
Al in februari 1999 vroeg Novartis bij de bevoegde instanties in Nederland een vergunning aan voor de verkoop van maïs Bt11 als nieuw voedingsmiddel. Het voorstel werd op 26 april besproken door de Europese landbouwministers. België onthield zich bij de stemming. Omdat de lidstaten niet konden beslissen, moest de Commissie die taak op zich nemen.
Milieuorganisaties reageerden verontwaardigd. Zij stellen dat de Europese Commissie door de economische druk die de VS via de WTO uitoefenen, de meerderheid van de Europeanen iets door de strot duwt, wat zij niet willen. Daarom voerden ze vorige week actie aan de hoofdzetel van de WTO en overhandigden een petitie tegen genetisch gemodificeerd voedsel, ondertekend door ruim 100.000 burgers uit 90 landen en door enkele honderden organisaties die op hun beurt miljoenen mensen zouden vertegenwoordigen.
De gg-maïs maakt door genetische modificatie het Bt-toxine aan. Dat is vergelijkbaar met een bacterieel toxine dat al jaren als natuurlijk insecticide wordt gebruikt. De maïs mag eigenlijk al sinds 1998 in de EU worden ingevoerd, maar alleen om te worden verwerkt in dierenvoer en levensmiddelen zoals maïsolie, suiker, snacks, gebakken en gefrituurde waren, snoepgoed en frisdrank. De nieuwe vergunning gaat specifiek over verse of in blik verkochte suikermaïs. Het gemodificeerde DNA zit nu bijgevolg niet langer in olie, maar wordt verkocht als maïs in zijn geheel, of in blik.
H.V.S.