GESCHRAPT MARION JONES
De laatste ‘grote dame’ van de sprint is definitief van haar sokkel gevallen. De Amerikaanse dopingzondares Marion Jones (32) werd door de Internationale Atletiekfederatie IAAF niet alleen voor twee jaar geschorst, ze wordt ook uit alle uitslagen sinds 2000 geschrapt. Daardoor verliest ze onder meer zeven WK-medailles en moet ze een slordige 700.000 dollar prijzengeld en andere inkomsten van IAAF-organisaties teruggeven. De federatie raadt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan om ook haar olympische titels van Sydney 2000 te annuleren, net als de medailles van de Amerikaanse estafetteploegen waar ze deel van uitmaakte. Tussen 1997 en 2001 domineerde Jones autoritair de 100 en de 200 meter. De ironie wil dat haar olympisch goud van 2000 nu waarschijnlijk in handen komt van de Griekse Ekaterini Thanou, die in 2004 voor twee jaar geschorst werd omdat ze niet kwam opdagen bij drie dopingcontroles in de aanloop naar de Spelen in Athene.
DE BLANKE MUGABE IAN SMITH
In Kaapstad is vorige week Ian Smith overleden. De laatste leider van blank Rhodesië – het latere Zimbabwe – werd 88. In de eerste helft van de jaren 1960 profiteerde hij met zijn Rhodesian Front van de voor de blanken gunstige kieswet om premier te worden. In 1965 riep hij unilateraal de onafhankelijkheid uit van Rhodesië, dat echter niet erkend werd door de Britse ex-kolonisator. Het was Smiths grootste betrachting om de blanke minderheid aan de macht te houden en de Afrikaanse bevrijdingsgolf een halt toe te roepen. Zijn racistische beleid was de voedingsbodem voor de groeiende populariteit van de zwarte verzetsleider en huidige president Robert Mugabe. Die werd in 1980 premier van het nieuwbakken Zimbabwe en legt de blanken in zijn land sinds enkele jaren opnieuw het vuur aan de schenen. Smith bleef in het parlement zitting hebben tot 1988. Sindsdien was hij met pensioen.
BENGAALSE HIRSI ALI TASLIMA NASREEN
In de Indische stad Calcutta braken vorige week rellen uit tijdens een protestbetoging tegen de Bengaalse schrijfster Taslima Nasreen. Zij vluchtte in 1994 uit haar geboorteland Bangladesh nadat ze veroordeeld was voor blasfemie en er een fatwa over haar werd uitgesproken. Nasreen had zware kritiek geuit op de manier waarop de islam vrouwen behandelt en eiste een herziening van de Koran. Tijdens haar ballingschap bleef ze zich de afgelopen dertien jaar verzetten tegen de vrijheidsbeperking binnen de moslimwereld. In eigen regio leverde het haar vooral doodsbedreigingen op, maar in de westerse wereld wordt ze op handen gedragen door mensenrechtenbewegingen. Begin volgend jaar vervalt haar visum dat de Indische overheid tot nog toe altijd heeft verlengd. Islamitische fundamentalisten eisen dat ze het land wordt uitgezet. Een van die groeperingen heeft drie jaar geleden zelfs een bedrag uitgeloofd voor wie haar om het leven brengt.
SERIEMOORDENAAR PETER TOBIN
Het Verenigd Koninkrijk is in de ban van Peter Tobin. Onder het vroegere huis van de gevangene werden vorige week twee lijken van jonge vrouwen gevonden. Tobin werd in april 2007 veroordeeld voor de moord op een 23-jarige Poolse studente. De onderzoekers gingen daarna op zoek naar verbanden met andere onopgeloste verdwijningen. Tobin werd begin jaren 1990 immers al eens veroordeeld voor de brutale verkrachting van twee tieners. In 2004 kwam hij vrij. Gevreesd wordt dat er nieuwe lijken zullen worden ontdekt. In totaal zouden zeventien verdwijningen in verband worden gebracht met Tobin, die tussen 1968 en 1993 door het Verenigd Koninkrijk zwierf.
Hannes Cattebeke