Knack.be is het virtuele verlengstuk van Knack. Op www.knack.be kunt u het belangrijkste nieuws van de dag op de voet volgen. U kunt zich ook abonneren op onze dagelijkse nieuwsbrief. Naast de e-Knack – de digitale versie van het blad – bieden wij ook achtergronddossiers aan en blogs van redacteurs, recensenten en medewerkers. Elke week vindt u op deze pagina een bloemlezing van het almaar groeiende aanbod op Knack.be.

LEEN HUET: ‘DE TOVERZOLDER VAN HET MUSEUM’

Leen Huet werkte het afgelopen jaar aan een tentoonstelling over Max Elskamp in het Antwerpse Museum voor Volkskunde.

‘Een schrijver zit meestal in zijn eentje op een mansarde te lezen of te schrijven. Een kluizenaarsbestaan, waar je op de duur wat ijl in het hoofd van zou worden. Daarom waardeerde ik het afgelopen jaar bijzonder de ervaring om collega’s te hebben en met hen aan een project te mogen werken: de laatste tentoonstelling van het Volkskundemuseum in Antwerpen. (…) De allereerste suppoost van het museum viel honderd jaar geleden ook al op door sympathie voor zijn werkplek: zaalwachter Jos Crull boetseerde beeldjes van kinderspelen die nog steeds deel uitmaken van de collectie en schreef enkele gedichten over grondlegger Elskamp en het tienjarige jubileum van het Museum voor Folklore, zoals het toen nog heette. Zijn manuscript, Luimige Brokken, wordt bewaard in de bibliotheek. Houden mensen van schilderijen van Rubens omdat het zo hoort? De eerste bezoekers werden gecharmeerd door een zeilscheepje gemaakt uit een hazelnotendop; door bloemtakken geweven uit de witte haren van geliefde doden; door een zilveren koffiefilter en oude uithangborden uit het Schipperskwartier. We waren blij dat te horen, want we hebben gestreefd naar de sfeer van een zolderkamer vol verrassingen, bizarrerie, coups de foudre .

Terug op mijn mansarde is het flink wennen.’

BLOGS.KNACK.BE/HUET

MARLEEN FINOULST: ‘MOORD EN BRAND OVER CANNABIS’

Marleen Finoulst, hoofdredacteur van ‘BodyTalk’, zoekt wijsheid in het cannabisdebat dat onlangs opnieuw oplaaide na een studie in ‘The Lancet’.

‘Cannabis is efficiënt gebleken tegen misselijkheid en braken. Een aantal kankerpatiënten die met chemotherapie behandeld worden, komen hun zware behandeling beter door dankzij hun dagelijkse joints. Ook mensen met MS en chronische pijnen vinden wat soelaas in cannabis. Als dat op een gecontroleerde manier kan, wat is er dan op tegen? Terwijl ze in Nederland op begrip kunnen rekenen, moeten de Belgische patiënten clandestien naar de koffieshops over de grens voor hun portie cannabis. (…) In België mag je maximaal drie gram in je bezit hebben, anders ben je strafbaar. Als je dagelijks een joint of twee nodig hebt om pijn of misselijkheid te onderdrukken, raak je snel door je voorraadje heen. (…). Kan er niets geregeld worden voor deze mensen, zoals in Nederland? Als de agent die hen “betrapt” slecht geslapen heeft of net een artikel gelezen heeft waarin moord en brand geschreeuwd wordt over cannabis, kun je achter de tralies belanden, ook midden in een chemokuur. Absurd.’

BLOGS.KNACK.BE/BODYTALK

STEFAAN WERBROUCK: ‘VERDIENDE WELWILLENDHEID’

Focusredacteur Stefaan Werbrouck keek naar de eerste aflevering van ‘Lux XL’ en zag dat het goed was.

‘De eerste aflevering van Lux XL is tamelijk onopgemerkt voorbijgegaan. Maar aangezien het een nieuw cultuurprogramma op Canvas betreft, is dat natuurlijk een goed teken. De laatste twee keren – bij Republica en De Leeuw in Vlaanderen – ontstond er na de start immers een spontane protestbeweging in culturele kringen en riep men meteen om het hoofd van de presentator.

Lux XL werd daarentegen over het algemeen welwillend onthaald, en dat was verdiend. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Republica is het programma grotendeels losgemaakt van de actualiteit, en focust het op de culturele voorkeuren van een centrale gast, zoals Tom Van Dyck in de eerste aflevering. Zo krijg je geen droge opsomming meer van nieuwe boeken, films of tentoonstellingen, maar de persoonlijke selectie van een bekende Vlaming, die op de bank bij Luc Janssen gepassioneerd over zijn dada’s mag praten. En dat kan, zoals Alles uit de kast heeft bewezen, goede televisie opleveren. De eerste aflevering was niet over de hele lijn even sterk (het gesprek – als je het zo kon noemen – met Arno was gewoon gênant) en het concept staat of valt natuurlijk met de centrale gast. Maar de kans is groot dat Lux XL het een stuk langer uithoudt dan zijn voorgangers.’

BLOGS.KNACK.BE/TESTBEELD

TESSA VERMEIREN: ‘FREYA PRIVé’

De blogpost van Weekend-directeur Tessa Vermeiren over Freya Van den Bossche deed de afgelopen week veel stof opwaaien.

‘Voor ik mijn stem aan Freya Van den Bossche zou geven, zou ik toch werkelijk meer dan twee keer nadenken.

Hoe kan ze, ten eerste, haar hoofd nog bij het regeringswerk en de op til zijnde campagne houden als haar privéleven zo op zijn kop staat? En ten tweede heb ik zo onderhand wel een paar vragen over de graad van volwassenheid van deze ‘staatsvrouw’. Het moet zijn dat Ilse Beyers en haar team bijzonder goed geïnformeerd zijn over de omstandigheden van deze tijdelijke scheiding. Hun gebruikelijke methodes zo onderhand kennend, kun je alleen maar vermoeden wat ze gedreigd hebben te schrijven, om alvast deze primeur uit de mond van de vicepremier te mogen optekenen.

Maar laten we niet speculeren, en met enige afstandelijkheid kijken naar de vaudeville die of het drama dat zich tussen Gent en Brussel afspeelt. En een zekere bezorgdheid tonen over de ernst waarmee beslist wordt de verantwoordelijkheid voor de burger en zijn belastinggeld in iemands handen te leggen. En ten slotte aan Freya Van den Bossche de raad geven eens te praten met een paar oudere politici die, door hun eigen loslippigheid over privézaken, in het verleden zichzelf en hun carrière hebben geschaad.’

BLOGS.KNACK.BE/VERMEIRENwww.knack.be/blog

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content