Premier Charles Michel slaagt er niet in het Franstalige publiek te overtuigen dat de regering goed werk levert. Met dank aan Bart De Wever.
Charles Michel is een charmeoffensief gestart bij de Franstalige publieke opinie. Doel is de ‘leugens’ van de vakbonden over het regeringsbeleid te weerleggen. Leugens die volgens de communicatieadviseurs in de Wetstraat 16 kritiekloos door heel wat Franstalige media worden overgenomen. De premier kan bovendien op sociaaleconomisch gebied best een paar fraaie resultaten voorleggen. Maar dat dringt ten zuiden van de taalgrens kennelijk onvoldoende door. In Vlaanderen is Michel populair. In Brussel en Wallonië daarentegen krijgt de populariteit van de premier en zijn partij klappen. De MR verliest in de peilingen, de extreemlinkse PTB schiet omhoog.
De premier hield sterke toespraken in de nasleep van de aanslagen van 22 maart. Maar als het aankomt op de verdediging van het regeringsbeleid neemt hij vaak zijn toevlucht tot ambtelijke en weinig bezielde mededelingen. Michel meet zich het postuur van de staatsman aan in Franstalig België, de verdediger van het algemeen belang, in tegenstelling tot de vakbonden, die alleen particuliere belangen verdedigen. Bovendien doet hij zich kennen als een goed pedagoog, cijfers bij de hand. Maar hij slaagt er niet in sympathie op te wekken en een emotionele band met het grote publiek te creëren.
De krant Le Soir hield onlangs alle uitspraken van de premier in de Kamer sinds de start van de federale regering tegen het licht. Uit die detailanalyse kwam een uitgesproken liefde naar voren voor stopwoorden als déterminé (vastberaden), responsabilité (verantwoordelijkheid) en réforme (hervorming). De premier herhaalt die termen in alle omstandigheden en bij elk thema. Naast vastberaden is Charles Michel vaak ook ‘100 procent sereen’.
Zo sereen dat je ervan in slaap valt, vinden sommige communicatiespecialisten. Het moet allemaal persoonlijker en met meer pit. Maar bij zijn charmeoffensief wordt de premier niet bepaald geholpen door Bart De Wever (N-VA). In zijn reactie op de peilingen waarbij ook de N-VA fors verloor, is De Wever in zijn communicatie immers een tandje hoger geschakeld. Maar wanneer de voorzitter van de N-VA zegt dat de Walen zijn probleem niet zijn, wordt dat in Franstalig België als een affront ervaren. Michel kan De Wever echter niet hardop terechtwijzen want dan komt hij in een partijpolitieke storm terecht en brengt hij zijn regering in diskrediet. Voor zijn talrijke politieke tegenstanders is dit opnieuw een uitgelezen kans om de Franstalige publieke opinie te herinneren aan de risicovolle coalitie die Michel met de N-VA heeft gesloten.
Han Renard
Charles Michel noemt zichzelf vaak ‘100 procent sereen’. Zo sereen dat je erbij in slaap valt.