Volgende week: Jaak Haentjens, advocaat van Kim De Gelder Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets

Het gratis gebruik van De Lijn voor 65-plussers staat ter discussie. Kan men niet beter de controles op zwartrijders verhogen? (Julien Daniëls, Deurne)

Hilde Crevits: Er zijn inderdaad zwartrijders en elke zwartrijder is er één te veel, maar in de laatste beheersovereenkomst zijn daar duidelijke afspraken over gemaakt. In 2012 zijn er al 25 procent meer processen-verbaal opgesteld dan in 2011. Het aantal controles moet nog hoger, zodat de mensen weten dat ze een groot risico nemen als ze niet betalen. De beslissing over de gratisregeling voor 65-plussers is een hot item. De huidige budgetcontrole moet duidelijkheid brengen. De kernvraag is of je meer inkomsten kunt blijven realiseren door hogere prijzen te vragen aan diegenen die nu al betalen.

Alle snelwegen krijgen een heel eind voor het binnen- en buitenrijden van Brussel een extra rijstrook. Waarom wordt die logica niet toegepast op de E40 tussen Brussel en Aalst? (Geert Lemmen, Gent)

Crevits: Een extra rijstrook vanaf Aalst richting Brussel zou totaal zinloos zijn omdat het verkeer op de Brusselse Ring en bij het binnenrijden van Brussel nu al volkomen vastloopt. In de richting van Aalst zou het wél interessant zijn om vanaf Groot-Bijgaarden een extra rijstrook te hebben, vooral omdat in Aalst veel mensen de autosnelweg verlaten. Maar op dat traject zijn er twee bruggen waarvan de pijlers op de pechstrook staan, waardoor een verbreding niet mogelijk is. De kosten om die bruggen te vervangen zijn erg hoog, dus die beslissing is niet eenvoudig.

Tijdens het smogalarm was het aangenamer rijden op de Brusselse Ring dankzij de snelheidsbeperking tot 90 km/u. Kan die niet standaard ingevoerd worden, inclusief voldoende flitspalen? (Guido Weegels, Kortenberg)

Crevits: Ik begrijp het idee, maar om de talrijke incidenten op de Ring te verlagen, hebben we vooral een duidelijke opsplitsing nodig tussen doorgaand en lokaal verkeer. Nu zijn er op bepaalde plaatsen drie rijstroken en op andere zeven. Het verkeer mag overal weven, waardoor het zeer onveilig is. Een permanente snelheidsbeperking tot 90 km/u acht ik niet nodig, maar er kunnen wel beperkingen komen via dynamische borden naargelang van de drukte. Flitspalen zijn vanwege het hoge aantal rijstroken technisch heel moeilijk te installeren.

Al meer dan veertig jaar reserveert de overheid langs het Schipdonkkanaal een strook om het kanaal te verbreden. Waarom worden de getroffen eigenaars zo lang aan het lijntje gehouden? (Caroline Terryn, Damme)

Crevits: De bewoners worden niet aan het lijntje gehouden. Die zone is daar inderdaad gereserveerd in de jaren 1960 en diegenen die daar zijn gaan wonen weten dat er mogelijk een verbreding komt. Er zijn al talrijke studies geweest en de resultaten ervan gaan alle richtingen uit. De ontsluiting van de haven van Zeebrugge over het water blijft echter een pijnpunt en iedereen is ervan overtuigd dat transport via waterwegen gestimuleerd moet worden omdat het een milieuvriendelijke oplossing is. Alleen geldt dat blijkbaar niet als die waterweg voor je deur passeert.

Vraag van de week

De vriestemperaturen in het zuiden van Nederland zijn gelijk aan die in Noord-België. Hoe komt het dan dat bij ons de stukken asfalt ons rond de oren vliegen en daar niet? (Bob Vercauteren, Borgerhout)

Crevits: We gebruiken voor onze wegen hetzelfde materiaal als in onze buurlanden. Het grote verschil is de onderhoudsaanpak. In Nederland of Duitsland is men al lang vertrouwd met cyclisch onderhoud. Om de zeven jaar wordt daar de toplaag van het wegdek vernieuwd. Maar daarvoor heb je goede funderingen nodig en die waren bij ons decennialang verwaarloosd. Vandaar dat we de voorbije jaren overal op onze snelwegen zware werken hebben moet uitvoeren. Daar waar de funderingen ondertussen in orde zijn, is de cyclische aanpak al van start gegaan. Tegen 2015 zullen wij daar overal mee kunnen starten.

Opgetekend door Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content