Clara Cleymans speelt met Gène Bervoets en Tiny Bertels in Nachtschrijver, een literaire vertelvoorstelling waarin het trio voorleest uit het oeuvre van Jan Fabre. Volgende week is het première. ‘En we houden onze kleren aan.’
Hoe is dit project ontstaan?
CLARA CLEYMANS: Troubleyn, Fabres gezelschap, wil zijn teksten belichten. Iedereen kent zijn beeldend werk en theatervoorstellingen. Dat hij ook een schrijver is van tijdloze teksten is minder bekend. Gène, Tiny en ik doorploegden het oeuvre. We lazen zijn recente nachtboeken – dagboeken die hij ’s nachts schrijft – en ouder werk zoals Solo voor een jonge vrouw of Ik ben een fout. Ik koos vooral teksten die bij mijn leefwereld aansluiten.
Zoals?
CLEYMANS:‘Lichaampje, lichaampje aan de wand’ (1996) is erg herkenbaar. In die tekst – die wellicht door Gène gespeeld wordt – getuigt een danser over zijn relatie met een fotografe en hoe zij verwrongen portretten van zijn lichaam maakt. Ik herken die fascinatie voor het lichaam. Ik studeerde in 2012 af als filosoof met een thesis over hoe ons zelfbeeld de beleving van ons lichaam beïnvloedt. Dat is hét thema in Fabres werk. Denk aan het 24 uur durende Mount Olympus en hoe hij de lijven van zijn performers uitput en laat transformeren.
Vloeien de lichaamssappen rijkelijk in Nachtschrijver?
CLEYMANS: Integendeel. Het wordt een door Jan geregisseerde sobere, literaire avond van anderhalf uur waarin we – zittend in een bijzonder mooi decor én met kleren aan – voorlezen uit Fabres oeuvre. We willen dat de mensen écht de tijd nemen om te luisteren. We spelen in de kleinere, intieme cultuurcentra waar Fabres werk zelden te zien is. Soms vertolken we elk een personage, soms spelen we samen een figuur. Stef Kamil Carlens componeerde muziek die in dialoog gaat met de woorden en de overgangen tussen de teksten maakt. Die gevarieerde teksten – gaande van de beschrijving van een man die op een brug staat en in het water tuurt tot een beschrijving van extase – geven je een intieme blik in het hoofd van Fabre. Veel mensen denken dat zijn werk moeilijk en elitair is. Dat klopt niet. In Nachtschrijver ontdek je hoe tijdloos en herkenbaar Fabres taal is. Het is een ode aan de schoonheid, en aan het willen stilstaan bij de schoonheid van de taal en het zijn.
Nachtschrijver (Troubleyn) gaat op 3 november 2016 in première in de zaal van Troubleyn en reist tot 16 december langs tal van cultuurcentra in Vlaanderen.
www.troubleyn.be
Vimeo-kanaal van het gezelschap – https://vimeo.com/troubleynjanfabre
Els Van Steenberghe
‘In Nachtschrijver ontdek je hoe tijdloos en herkenbaar Fabres taal is. Het is een ode aan de schoonheid.’