Eindspel

Annemie Turtelboom (Open VLD) is minister van Financiën, Begroting en Energie in de Vlaamse regering. Haar Turteltaks was het meest omstreden voorstel van het jaar. Maar hoe is zij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had Turtelboom 17 minuten en 9 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

De aanslagen is Parijs. Dat was een aanval op onze vrijheid, die ik als liberaal zeer koester, en op onze vreedzame manier van samenleven. Waarover zullen we ons over 50 jaar schamen?

Op veel plekken in de wereld worden meisjes niet geboren omdat hun ouders de voorkeur geven aan een jongen. Ze worden enkel en alleen vanwege hun geslacht geaborteerd. Dat levert niet alleen een ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen op, we moeten ons schamen dat er nog steeds mensen zijn die meisjes minder waard vinden dan jongens.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

De transitie van een centraal model dat gebaseerd is op nucleaire en fossiele energie naar een kleinschalig model van hernieuwbare energie heeft alles in zich om de wereld mooier te maken.

Bidt u weleens? Tot wie?

Nee. Ik heb geen god nodig om mijn leven te leiden.

Wat is uw grootste prestatie?

Mijn atypische schoolcarrière: van tso naar aso en van regentaat naar de universiteit. Ik ben helemaal tegen het watervalprincipe ingegaan.

Wat is uw grootste mislukking?

Het complete onevenwicht tussen mijn werk en mijn privéleven. Ik probeer tijd te maken voor de belangrijke momenten, maar dat onevenwicht blijft een groot probleem.

Heeft u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Nee. Ik heb ooit met het idee gespeeld om enkele maanden in het buitenland te gaan werken, maar daar heb ik geen behoefte meer aan.

Waaraan bent u het meeste gehecht?

Mijn kinderen. Ze herinneren me aan wat er écht toe doet in het leven.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Als student moest ik heel goed op mijn geld letten. Nu ben ik blij dat ik die tijd heb meegemaakt, want daardoor heb ik ook geleerd wat de waarde van geld is.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Die lijst is te lang om op te sommen. Er zijn mensen die hopen dat ik morgen doodval, en mijn familie het ergste toewensen. Maar ik trek me dat niet aan. Dat zegt meer over hen dan over mij.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik heb geen huisdieren.

Wat zou u absoluut niet willen dat uw kinderen doen?

Ik wil niet dat ze iets doen dat ze zelf niet willen. Ik hoop dat het vrije, open en gelukkige mensen worden.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Ik heb zo veel boeken gelezen dat het lastig is om er eentje te kiezen. Maar ik denk vooral aan biografieën van sterke vrouwen zoals Benazir Bhutto.

Over welk onderwerp zou u graag meer willen weten?

Neurologie. Ik vraag me af in welke mate vrijheid, liefde, geluk en vriendschap terug te brengen zijn tot ons zenuwstelsel.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Ik geloof niet dat ik dat zou doen. Migratieproblemen moeten in de eerste plaats globaal worden aangepakt, en bovendien heb ik nu al zoveel moeite om mijn werk te combineren met mijn persoonlijke leven.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Ik denk dan aan een citaat van Mario Vargas Llosa: ‘Vrijheid is net als liefde. Zo onmogelijk het is haar te definiëren, zo simpel is het haar te identificeren, te beseffen wanneer ze er is, of ze echt is of vals en of we haar genieten of ontberen moeten.’

Wat is de schuld van de media?

We staan vaak niet stil bij de impact die nieuwsfeiten hebben op het persoonlijke leven van de betrokkenen. We moeten hard zijn als het over de inhoud gaat, maar voor mensen moeten we mild blijven.

Hoe lang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Dat is geleden van de oudejaarsperiode. Veel te lang dus.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik ga minstens één keer per week fietsen, en probeer ook in het weekend de fiets te gebruiken.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Als ik moeilijke keuzes moet maken, vraag ik me af of ik op mijn tachtigste spijt zal hebben als ik die uitdaging niet aanga. Dat helpt me enorm om beslissingen te nemen.

‘Het is een schande dat meisjes nog steeds veel minder waard zijn dan jongens.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content