Mireille Schreurs is politierechter. Ze kwam onlangs in het nieuws met een pleidooi tegen de nultolerantie voor alcohol in het verkeer. Maar hoe is zij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden had Schreurs 22 minuten en 38 seconden nodig.
Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?
Het maakt mij echt kwaad dat de spoorbonden weer met stakingen dreigen. De NMBS krijgt jaarlijks twee miljard euro van de burger, en het is elke keer die burger die door de vakbonden gegijzeld wordt. De voorstellen waar ze dwars over liggen zijn nochtans heel redelijk. Iedereen lijdt onder die stakingen. Ik hoor zelfs al van werkgevers die bij sollicitatiegesprekken eerst polsen of kandidaten met de trein naar hun werk komen.
Waarover zullen we ons over 50 jaar schamen?
We hebben veel te lang dictatoriale regimes gesteund om economische redenen. We verkopen wapens aan Saudi-Arabië en kopen olie van dat land, terwijl het wereldwijd het wahabisme financiert. Waar we ons ook over zullen schamen, is dat we vandaag niet zien hoe goed we het hebben.
Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?
Er worden nog heel veel vrouwen onderdrukt in de wereld. Voor hun rechten moeten we ons meer inzetten.
Bidt u weleens? Tot wie?
Nee, ik ben niet gelovig.
Wat is uw grootste prestatie?
Het is misschien geen prestatie, maar als rechter probeer ik altijd rekening te houden met de omstandigheden waarin mensen verkeren en zo op een menselijke manier recht te spreken.
Wat is uw grootste mislukking?
Mijn kinderen pesten me er soms mee dat ik hen vroeger op zondagochtend niet naar de voetbaltraining wilde brengen. Die zondagochtenden waren heilig voor me, omdat we de rest van de week hard werkten. Maar is dat een hoofdzonde?
Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?
Nee. Ik hoef ook niet te emigreren, ik ben een wereldburger die zich overal thuis voelt.
Waaraan bent u het meest gehecht?
Ik ben vooral gehecht aan geschenken die ik van mijn man en kinderen krijg bij speciale gelegenheden, zoals een huwelijksverjaardag of een Valentijn.
Hebt u ooit geldproblemen gehad?
Nee.
Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?
Ik zit niet op sociale media. Mijn zonen sturen soms wel iets door. Toen ik tegen nultolerantie voor alcohol pleitte, waren er mensen die vonden dat ik moest aftreden als politierechter. Dat doet mij niet veel.
Praat u weleens tegen uw huisdier?
Nee. We hadden vroeger een hond. Die heette Dot. Dus ik riep altijd ‘Dot, kom’, maar veel meer heb ik daar nooit tegen gezegd.
Wat zou u absoluut niet willen dat uw kinderen doen?
Ik heb niets meer te willen. Ik kan alleen hopen dat wat we met onze opvoeding hebben meegegeven, voldoende sporen heeft nagelaten.
Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij…- heeft u het meest geraakt of gevormd?
Het werk van Ai Weiwei raakt mij altijd. Het is conceptuele kunst, maar je hebt geen uitleg nodig om zijn werk te begrijpen. Je voelt meteen het engagement dat in zijn werk ligt.
Over welk onderwerp zou u graag meer willen weten?
Het ontstaan van de wereld en hoe we daarna geëvolueerd zijn. Dat blijft toch iets mysterieus.
Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?
Nee. Ik vind dat ook een nogal populistische vraag. Iedereen voelt zich waarschijnlijk verplicht om te antwoorden dat ze dat wel overwegen, terwijl ze het net als ik niet zien zitten om een vreemdeling in huis te nemen.
Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?
Ik vind de liefde niet moeilijk. Als je van elkaar houdt, gaat alles vanzelf.
Wat is de schuld van de media?
Door wat ze op televisie zien en in de kranten lezen, gaan politici meer populistisch reageren. Neem de vluchtelingencrisis: media berichten uitgebreid over de angst van mensen en wakkeren die zelfs aan. Politici voelen zich verplicht daarop te reageren, en gaan zelfs zover dat ze de Conventie van Genève over de bescherming van vluchtelingen willen aanpassen.
Hoelang is het geleden dat u uw kinderen hebt gezien?
Ik hoor mijn kinderen elke dag. Dus ook vandaag. We zien elkaar ook heel vaak.
Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?
Ik doe aan pilates, turnoefeningen waarmee je jezelf lenig houdt.
Wat hebt u geleerd in het leven?
Mijn vader was een grote fan van de Franse acteur Jean Gabin. Die heeft ook liedjes gezongen. In Maintenant je sais komt de regel ‘Maintenant je sais/ je sais qu’on ne sait jamais’, nu weet ik dat ik weet dat ik nooit zal weten. Er is niets mis met twijfelen. Mensen zouden beter wat meer aan zichzelf en aan hun zekerheden twijfelen. Dat doe ik ook.
‘Mensen zouden beter wat meer aan hun zekerheden twijfelen.’