Draagbare computers worden steeds minder draagbaar. Toch bekoren de prestaties en de prijzen van notebooks elk jaar meer consumenten. Een kijkje in de trofeeënkast van de computerindustrie.
Een notebook onderscheidt zich in de eerste plaats van een desktop-pc door het feit dat je hem kunt dragen. Het succes van de zogenaamde desknotes of desktopvervangers toont echter aan dat een draagbare computer niet meer zo nodig draagbaar hoeft te zijn. De HP Pavilion HDX Entertainment Series (vanaf 2000 euro) weegt rond de 5,5 kilogram. Dat gewicht draag je niet mee voor je plezier en je hebt er een stevige schoot voor nodig. De HP Pavilion HDX Entertainment Series en de Dell XPS M2010 (vanaf 2541 euro) zijn uitgerust met een scherm van liefst 20,1 inch, groter dan dat van de gemiddelde vaste computer. Behalve een (wendbaar) reuzenscherm beschikken die zwaargewichten ook over een navenante harde schijf (160 gigabytes zijn geen uitzondering meer), een krachtige processor (2 GHz of meer), een Blu-ray- of hd-dvd-speler en alle mogelijke aansluitingspoorten. Notebooks met een Blu-raydrive kunnen hd-films probleemloos afspelen, al heeft hun scherm niet dezelfde resolutie als dat van een lcd-televisiescherm.
De schermen van notebooks bestaan grofweg in twee verschillende types. Acer, Fujitsu-Siemens en Sony leveren hun draagbare computers met een spiegelende display, Apple, Dell, Lenovo en HP kiezen voor de matte variant. Spiegelende beeldschermen worden geprezen om hun rijke kleurweergave, maar ze hebben last van reflectie bij lichtinval, waardoor je het scherm geregeld moet draaien om de kleuren te kunnen bewonderen. De matte displays van Apple, Dell, Lenovo en HP munten uit door hun helderheid en hun vrij grote kijkhoek. In vergelijkende tests halen ze steevast de beste scores.
KLEINE STUKKEN, DURE STUKKEN
De desktopvervangers maken hun naam waar: ze vervangen de desktop. Twee jaar geleden was de vaste computer nog goed voor meer dan de helft van het aantal verkochte pc’s, vandaag heeft hij een marktaandeel van amper 25 procent. In de huiskamer neemt de notebook minder plaats in dan een desktop. Ook in de bedrijven stijgt het aantal laptops in vergelijking met het aantal desktops.
Tot voor kort waren de vaste pc’s betrouwbaarder en solider dan de draagbare modellen, maar ook dat is verleden tijd. Een recente enquête van de Europese consumentenorganisatie Euroconsumer bij computergebruikers in België, Italië, Spanje en Portugal laat er geen twijfel over bestaan: 12 procent van de laptops van minder dan een jaar oud heeft al eens een defect gehad, tegen 19 procent van de desktops. Bij toestellen van drie jaar of ouder stijgen die percentages tot respectievelijk 28 en 40 procent. Nog een veelzeggend cijfer: zowat 24 procent van de desktopgebruikers bestempelt zijn computer als lawaaierig, terwijl dat aantal bij de laptopgebruikers slechts zeven procent bedraagt.
En niet onbelangrijk: een notebook kost niet langer een klein fortuin. Een kloeke desknote is nauwelijks duurder dan een vergelijkbaar vast model. Dat komt doordat de componenten in beide toestellen vrijwel dezelfde zijn. Ze hoeven niet te worden verkleind om in de behuizing te passen. Kleine stukken zijn dure stukken, zo luidt een wet uit de computerwereld. Vandaar dat de duurste notebooks de lichte en compacte ultraportables zijn.
STROOM TANKEN
‘Notebooks moeten niet meer onderdoen voor desktops’, zegt Vincent Finet van Packard Bell, een van de marktleiders in de pc-industrie. ‘Ze zijn krachtig, veelzijdig én goedkoop.’ Chipproducent Intel, de belangrijkste leverancier van processoren voor pc’s, belooft dat het in de toekomst alleen maar beter wordt. Zo zullen notebooks vanaf volgend jaar worden uitgerust met de nieuwe Intel Penryn-processor, die kleiner en sneller is dan de huidige Core 2 Duo-processor. Analisten verwachten niet dat Penryn een wereld van verschil zal maken, maar ze kijken wel halsreikend uit naar de komst van de mobiele Quad Core-chip van Intel, die binnenkort wordt geïnstalleerd in de high end-notebooks.
Intel gelooft in stroombesparende technologie. Technieken met klinkende namen zoals Dynamic Display Power Optimization, Display Power Saving en Enhanced Deeper Sleep moeten de levensduur van de accu in notebooks verlengen. De resultaten van de praktijktests vielen voorlopig tegen, maar er wordt aan verder gewerkt. Hoe krachtiger de processor en hoe uitgebreider de multimediafuncties van een notebook, hoe hoger het energieverbruik oploopt. De levensduur van een batterij kan dus pas stijgen als er meer vooruitgang wordt geboekt in de ontwikkeling van de batterijen dan in die van andere computeronderdelen. De meeste notebooks hebben na ongeveer drie uur nieuwe stroom nodig. De Apple MacBook (vanaf 1049 euro) en de Dell Latitude D830 (vanaf 950 euro) houden het langer uit, maar andere begeven het na amper twee uur. De eerder vermelde HP Pavilion HDX Entertainment Series komt aan een schamele twee uur en 22 minuten.
Belangrijk om weten is dat de levensduur van een batterij altijd korter is dan de fabrikant opgeeft. De aangeduide duur is berekend op basis van het gebruik van lichte programma’s en applicaties, maar houdt geen rekening met zware multimediatoepassingen. Na de lancering van Vista, het nieuwe besturingsprogramma van Microsoft, zagen veel computerfabrikanten de levensduur van hun batterijen fors dalen. Nu ze de tijd hebben gehad om Vista grondig te ontleden, is het stroomverbruik teruggebracht tot het vroegere niveau. Ook belangrijk om weten: als een notebook op zijn accu werkt en dus niet aan het elektriciteitsnet hangt, schakelt hij automatisch over naar een lager niveau van processorkracht en verliest hij aan snelheid.
DE VOLGENDE REVOLUTIE
Vorig jaar werden wereldwijd meer dan 200 miljoen notebooks verkocht. De verkoop stijgt nagenoeg elk kwartaal, maar de concurrentie is bikkelhard. Daarom proberen verscheidene producenten op hun manier de aandacht van de koper te trekken. Dell pakt uit met de zogenaamde Vostro-reeks, bestemd voor gebruikers die op zoek zijn naar een computer die eenvoudig in het gebruik is en die ingewikkelde taken zoveel mogelijk voor zijn rekening neemt. Het instapmodel van de reeks, de Dell Vostro 1000 (vanaf 482 euro), beschikt over een 15,4-inch breedbeeldscherm, een harde schijf van 120 gigabytes, een AMD Turion-processor, 2 gigabytes geheugen en WiFi-connectiviteit. Een koopje!
De Lenovo ThinkPad R61 (vanaf 963 euro) is uitgerust met een uiterst gebruiksvriendelijk toetsenbord, dat via een led wordt verlicht. Ook Apple gooit hoge ogen met zijn verlicht toetsenbord. Packard Bell heeft drie modellen uit zijn gamma – de EasyNote BG46-P-012 (1130 euro), de EasyNote MB88-P-008 (1320 euro) en de EasyNote SB88-P-008 (1509 euro) – gerestyled tot high tech chic-notebooks in een witte outfit, afgezoomd met een subtiel kleurtje.
Toshiba lanceert de zogenaamde ultra-wideband-technologie voor een snelle draadloze overdracht van videobeelden in hoge definitie. De maximale transmissiesnelheid via ultra-wideband bedraagt 460 megabits per seconde. Wetenschappers van het Georgia Electronic Design Center in de Verenigde Staten zijn al een stap verder: in het laboratorium komen ze tot een snelheid van 15 gigabytes per seconde. Dat betekent dat een speelfilm in dvd-kwaliteit in minder dan vijf seconden draadloos kan worden overgebracht naar een notebook. Of naar een televisietoestel, indien gewenst. Een nieuwe revolutie in de multimedia?