Lobbyist Georges Cywie krijgt 25.000 euro schadevergoeding van de Belgische staat.
De Luikse zakenman Georges Cywie, ooit verwikkeld in de Agusta-zaak, heeft zijn proces tegen de Belgische staat gewonnen. De uitspraak van de Brusselse rechtbank is een late uitloper van het politieke schandaal dat in 1998 zijn beslag kreeg voor het hof van cassatie.
In december 1988, na een bitse concurrentiestrijd tussen Franse, Duitse, Amerikaanse en Italiaanse constructeurs, kocht het Belgische leger 46 Agusta A109-gevechtshelikopters. Cywie, die nog steeds aan het hoofd staat van het Luikse elektronicabedrijf MCA Tronix dat in die jaren vooral ijverde voor de Israëlische wapenindustrie, werd door Agusta ingehuurd om ze wegwijs te maken in het Belgische politieke mijnenveld.
Na de moord op André Cools, en het losbarsten van het corruptieschandaal rond de helikopteraankoop, kwam Cywie meteen in het vizier van het Luikse gerecht. De lobbyist, die een tijdlang in de gevangenis van Lantin verbleef en die uiteindelijk in staat van beschuldiging werd gesteld, was getuige geweest van een aantal bijeenkomsten van wijlen André Cools en diens Luikse entourage met toplui van Agusta. Dat de lobbyist er een aantal buitenlandse bankrekeningen op na hield, was volgens het Luikse gerecht bijzonder belastend. Want een deel van het smeergeld van Agusta passeerde via geheime rekeningen in Zwitserland en Luxemburg. Het waren uiteindelijk Cywies verklaringen die de speurders op het SP-spoor brachten.
Ondanks de corrumperende rol die hem door onderzoeksrechter Véronique Ancia werd toegeschreven, besloot het hof van cassatie hem niet te vervolgen. In het proces tegen Willy Claes, Guy Spitaels en andere SP- en PS-kopstukken, was Cywie een opvallende afwezige. Tijdens het cassatieproces zou ook blijken dat Cywie in de corruptiezaak geen rol van betekenis had gespeeld en dat zijn optreden in de afhandeling van de aankoop door het Belgische leger correct was geweest.
In 2000 al dienden Cywie en zijn bedrijf MCA Tronix een klacht in tegen de Belgische staat wegens het aangedane onrecht. De Brusselse rechtbank heeft hem nu gelijk gegeven en de Belgische staat veroordeeld tot een schadevergoeding van 25.000 euro en het betalen van de gerechtskosten. Want, zo stelt de rechtbank, de schending van het onderzoeksgeheim heeft het mediaklimaat beinvloed en op die manier de reputatie van Cywie zware schade toegebracht. Een soortgelijke claim van het bedrijf MCA Tronix werd door de rechtbank dan weer verworpen.
Gesterkt door deze uitspraak overweegt Cywie ook een schadevergoeding te eisen van zijn oude opdrachtgever Agusta, die destijds het commissieloon van Cywie drastisch reduceerde ‘ omdat het een beroep moest doen op andere kanalen’.
R.V.C.