‘Het gaat heel goed met Brussel, dank u wel. Brussel lééft. Dit is niet meer de verslonsde provinciestad van vijftien jaar geleden. Dit is een internationale wereldstad die in het buitenland een begrip is. Vraag aan tien Amerikanen wat België is en je zult weinig correcte antwoorden krijgen. Brussel daarentegen kennen ze allemaal. Want Brussel is het internationale symbool voor de Europese macht en de Europese instellingen. Dat heeft ook nadelen: omdat Brussel zo vaak als Europese hoofdstad in het nieuws komt, durven sommige Vlamingen al eens vergeten dat Brussel ook de hoofdstad van Vlaanderen is. Dat is spijtig, want we willen de band met Vlaanderen zeker niet laten verwateren. We willen méér zijn dan de Vlaamse hoofdstad-in-theorie. Misschien kunnen de Olympische Spelen ons weer dichter bij de Vlaming brengen.

De Vlaamse jeugd heeft Brussel alvast ontdekt. We zien dat de Brusselse universiteiten grote aantallen jonge Vlamingen lokken. Veel van die jeugdige academici blijven na hun studies graag in Brussel wonen. Dat is een nieuwe trend die wij enthousiast toejuichen. Brussel-stad blijft zo groeien; we gaan van 130.000 naar 142.000 inwoners op enkele jaren tijd. Dat is toch een goed teken voor het imago van onze stad. Vroeger waren het vooral arme mensen die naar Brussel verhuisden, maar die tijd lijkt voorbij. De nieuwe Brusselaar is in de regel jong, hoogopgeleid en heeft een baan. De stad plukt daar de vruchten van: de nieuwe inwijkelingen renoveren massaal hun huizen en maken de stad aantrekkelijk.

De motor achter het nieuwe Brusselse elan is de cultuur. De AB, de Botanique en talrijke gezellige evenementen zorgen ervoor dat je je in Brussel niet gauw verveelt. De ganse stad profiteert daarvan. Want niet alleen het centrum herleeft, ook de achterbuurten van Sint-Gillis en Anderlecht krijgen nieuwe zuurstof. Daardoor zijn er langzaam maar zeker minder ‘buurten waar je moet oppassen’. Al zal criminaliteit altijd wel een probleem blijven, Brussel is tenslotte een grootstad. En natuurlijk is ieder geval van criminaliteit er een te veel. Als je een keer slachtoffer bent geweest, vergeet je dat nooit meer. Toch zijn we op de goede weg, en daarvoor hoef ik zelfs niet naar de criminaliteitsstatistieken te kijken. Mijn 21-jarige dochter zegt mij ook wel dat het centrum niet langer een vogelvrijverklaarde buurt is. De Brusselse winkeliers zeggen hetzelfde, omdat ze hun omzet zien stijgen in wijken die vroeger ‘gevaarlijk’ waren. En de toeristen zeggen dat ook, wanneer ze merken dat ze zich in Brussel niet onveilig hoeven te voelen.

Brussel heeft twee grote uitdagingen voor de toekomst: enerzijds het mobiliteitsprobleem – waardoor we een mogelijke organisatie van de Olympische Spelen toch zeker niet te lichtzinnig tegemoet mogen treden – en anderzijds de dreigende onderfinanciering. Brussel is historisch altijd al een goedbeheerde stad geweest en is dat vandaag nog. Brussel is financieel zelfs de gezondste stad die ik ken. Toch voorspellen onze specialisten dat ook wij onze geldstromen eens goed moeten herbekijken, of we krijgen rond 2007 ernstige problemen. Zonder geld doe je uiteindelijk niets, en ligt de verloedering weer op de loer.’

INFO : Freddy Thielemans (PS) is burgemeester van Brussel.

Opgetekend door Jef Van Baelen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content