Zijn overwinning in de caucus in de overwegend blanke staat Iowa vorige week was voor Barack Obama ‘een teken van de maturiteit van Amerika’. Een interview voor de voorverkiezingen in New Hampshire.
Tijdens de voorverkiezingen in Iowa bleek dat een deel van de Amerikaanse bevolking openstaat voor een zwarte presidentskandidaat. Wat zegt dat over het land?
BARACK OBAMA: Het is duidelijk: Amerika snakt naar verandering. En als Amerikanen denken dat ze iets kúnnen veranderen, zijn ze niet meer te houden. Dat ik er, als Afro-Amerikaanse presidentskandidaat, bijvoorbeeld in slaagde om de caucus te winnen in een voornamelijk blanke staat als Iowa, is voor mij een teken dat ons land erop vooruitgaat. Van bij het begin van mijn campagne heb ik mijn vertrouwen in het Amerikaanse volk uitgesproken. En ik ben me ervan bewust: dat ik zwart ben, speelt zeker nog een rol in onze cultuur. Maar de mensen zijn in de eerste plaats geïnteresseerd in wie zal instaan voor een gezondheidszorg die wérkt, voor scholen die draaien, voor een buitenlandse politiek die aanslaat. Als ze denken dat je daartoe in staat bent, zijn ze bereid om je een kans te geven.
Macht koppelt mensen los van de realiteit, zei uw echtgenote. Wat zegt dat over Washington?
OBAMA: Dat is niet alleen zo in Washington. Washington is maar een voorbeeld van wat er gebeurt wanneer mensen aan de macht alleen praten met andere gefortuneerde machtswellustelingen. Ze vergeten dat er heel wat mensen zijn die even hard werken, en vaak op een meer eerbare manier.
Wat is voor u het moeilijkste wat u ooit hebt gepresteerd? En wat zegt dat over uw leiderscapaciteiten?
OBAMA: Mijn leven is niet altijd even gemakkelijk geweest, en toen ik jong was, heb ik een paar slechte beslissingen genomen. Maar als volwassene heb ik een reeks keuzes gemaakt waar ik heel trots op ben. Ik heb gewerkt voor mensen die hulp nodig hadden, ik heb de armen verdedigd, en ik heb risico’s genomen terwijl ik een comfortabele weg had kunnen opgaan. Mijn beslissingen in de laatste 25 jaar bewijzen dat ik van aanpakken weet. Kijk naar de manier waarop ik deze campagne heb gevoerd: anderen, die verondersteld zijn veel geschikter te zijn dan ik en klaar te zijn om te leiden, hebben de druk niet altijd zo goed verwerkt.
Tijdens uw campagne zegt u aan ouders in New York, Washington en de rest van het land dat u hun kinderen zult beschermen tegen het kwaad. Hoe kunt u dat verzekeren in het tijdperk na 9/11?
OBAMA: Ik heb zelf twee kinderen in Chicago, een van negen en een van zes, die ik wil beschermen. Het omgekeerde beweren zou onzin zijn. Dat u verwijst naar een tijdperk na 11 september veronderstelt ook dat iemand ons door de periode van 11 september heeft geloodst. Dat was George W. Bush, en we weten hoe dat is afgelopen.
© Newsweek