Doping heeft weinig met de financiële ambities van atleten te maken, zegt Peter Van Eenoo van het dopingcontrolelab van de UGent. ‘Gewichtheffers – verre van grootverdieners – zitten slag om slinger aan het spul, terwijl golfers meestal zuiver op de graat zijn.’
Zou het niet beter zijn om chemische en hormonale doping toe te laten, om de mogelijkheden van het menselijke vernuft juist te maximaliseren in plaats van te beperken? We laten toch ook brillen voor atleten toe, en speciale pakken voor wielrenners? (Jan Paulussen, Oelegem)
PETER VAN EENOO: Doping valt zeker niet te vergelijken met een bril of een speciaal zwempak. Die dingen houden geen gezondheidsrisico’s in, terwijl dopinggebruik roofbouw op het lichaam is: atleten gebruiken dan geneesmiddelen die bedoeld zijn voor zieke lichamen, wat enorme risico’s inhoudt.
Dopingregels zijn er om atleten te beschermen. Dat geldt overigens ook voor andere regels: een fiets mag bijvoorbeeld niet te licht zijn, omdat hij anders instabiel en gevaarlijk wordt.
Begin dit jaar kwam mechanische doping in de actualiteit. Hoe verlopen controles daarop bij belangrijke sportwedstrijden, zoals de Olympische Spelen? (Heleen Mens, Gent)
VAN EENOO: ‘Mechanische doping’ is eigenlijk een fout gekozen term. Een fiets waar een motor in wordt gestopt: dat is geen doping, dat is sportfraude. Je kunt het vergelijken met een marathon waarbij iemand op de fiets zou springen, of twaalf spelers op een voetbalveld: de regels worden niet gevolgd. Daar is uiteraard controle op, maar die valt niet onder de verantwoordelijkheid van het dopinglab.
Zou doping nog zo’n groot probleem zijn als de lonen van de sportlui normale proporties zouden aannemen? (Philippe De Gryze, Lochristi)
VAN EENOO: Ik vrees van niet. Niet dat geld geen rol kan spelen – een atleet die zijn contract dreigt te verliezen, zal misschien sneller naar het spul grijpen – maar er is geen direct verband tussen toplonen en doping. Gewichtheffers zitten bijvoorbeeld slag om slinger aan het spul, terwijl dat verre van grootverdieners zijn. In het golf gaat er wél veel geld om, maar golfers zijn meestal zuiver op de graat.
Doping zit ook net zo goed in de amateursport als in de topsport. Er zijn bijvoorbeeld amateurwielrenners die met vrienden de weg opgaan en toch doping nemen, om zeker de snelste te zijn.
Sluit alle atleten vóór de Olympische Spelen drie maanden op in een groot trainingskamp, met alleen water en gezonde voeding uit eigen moestuin. Geen medische staf in de buurt. Is dat niet de enige manier om de medailles naar echte atleten te laten gaan? (Pol Van Genechten, Balen)
VAN EENOO: Gelukkig leven we niet meer in het oude Rome, waar gladiatoren inderdaad drie maanden opgesloten werden in de arena. Dat waren slaven; onze atleten hebben nog altijd recht op persoonlijke vrijheid en keuzes. Met zo’n trainingskamp zou je álle atleten straffen, ook zij die het spel van a tot z eerlijk spelen. Vergeet niet dat zij nog altijd de grote meerderheid vormen.
Vraag van de week
Wat als iemand tijdens de Olympische Spelen betrapt wordt op doping, maar het achteraf om een misverstand blijkt te gaan? Je hoort de laatste tijd over uitslagen uit het verleden die gewijzigd worden omdat Russische atleten illegaal medailles hebben gewonnen, maar je kunt toch moeilijk het omgekeerde doen? (Leen Vuyge, Nazareth)
VAN EENOO: Net daarom wordt er op de Olympische Spelen razendsnel gewerkt. Normaal duurt het tien werkdagen voor de analyse van het A-staal klaar is, maar op de Spelen hebben we de uitslag binnen de 24 uur. Daardoor kan de atleet nog een tegenanalyse krijgen voor hij opnieuw aan de competitie deelneemt. De analyse van het B-staal gebeurt onmiddellijk. Maar het is extreem zeldzaam dat zo’n B-analyse de eerste analyse ontkracht. En áls dat al gebeurt, is er meestal een logische verklaring voor.
Is de abortuswet versoepelen hetzelfde als de doodstraf weer invoeren?
Stel uw vraag aan MAYA DETIÈGE (SP.A).
Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.
Stefanie Van den Broeck