Op 9 september ontplofte een bomauto voor de Australische ambassade in Jakarta.

Negen doden, 173 gewonden, dat is de (voorlopige) tol van de zware bom die op 9 september in de Indonesische hoofdstad Jakarta ontplofte. Doelwit was de zwaarbewaakte Australische ambassade, maar het waren vooral de omliggende appartementen die schade leden en vooral Indonesiërs die stierven en gewond raakten.

Een dag later eiste de extremistische moslimbeweging Jamaah Islamiyah (JI) via het internet de aanslag op. Die JI is al zo’n twintig jaar aan het proberen in heel de regio moslimstaten op te richten die op termijn moeten leiden tot een groot moslimrijk in de regio. Veel succes heeft de beweging tot nu toe niet geboekt. Zelfs de meest recente ontwikkeling, de steun van Al-Qaeda, heeft niet veel opgeleverd.

Hoewel het niet vast staat dat de verklaring echt is, twijfelen de Indonesische autoriteiten er niet aan dat de JI achter de aanslag zit. De gebruikte methode zou een doorslag zijn van de aanslag op de disco in Bali twee jaar geleden, waarbij 88 Australische vakantiegangers stierven, en de bomauto voor een hotel in Jakarta in augustus vorig jaar.

In de verklaring eisen de daders twee dingen tegelijk: alle Australische soldaten moeten uit Irak vertrekken en alle Australiërs moeten Indonesië verlaten.

De band met Irak lijkt op het eerste gezicht logisch. Australië heeft zo’n 850 soldaten in Irak. Ze nemen niet aan de gevechten deel, er is zelfs nog geen enkele Australische soldaat gesneuveld of gewond geraakt, maar ze hebben wel een vitale rol omdat ze het verkeer in het luchtruim en op zee regelen. Belangrijker is dat de Australische premier, de liberaal John Howard, een bijzonder trouwe bondgenoot is van de Verenigde Staten. Kan de bom aan de ambassade Howard ertoe overhalen zijn politiek te veranderen? Hij heeft alleszins al verklaard dat Al-Qaeda niet de buitenlandse politiek van Australië bepaalt. Ook zijn tegenstander bij de parlementsverkiezingen van 9 oktober, de socialist Mark Latham, heeft na de aanslag zijn belofte de Australische soldaten terug te halen, niet meer herhaald.

Dat alle Australiërs Indonesië verlaten, zou de JI en andere bewegingen van dat slag wel helpen. Na de bomaanslag op Bali heeft Australië resoluut de leiding genomen van het veiligheidsbeleid in de hele regio. De nieuwe antiterreurcel is opgeleid door Australië en wordt betaald door Australië. Sinds haar ontstaan zijn al tientallen JI-verdachten opgepakt.

Met steun van de bevolking overigens, die duidelijk weinig sympathie heeft voor de moslimextremisten die achter al die aanslagen zitten. Ook deze aanslag zal er niet voor zorgen dat de Indonesische bevolking zich afkeert van alles wat westers is.

M.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content