De geboorte van prins Gabriël – derde in lijn voor de troonopvolging – kreeg weinig aandacht. En dat terwijl het jongetje een naam had die acceptabel is voor alle religieuze gemeenschappen én voor de drie taalgemeenschappen. Prins Filip deed nochtans een manhaftige poging. Hij ging een paar kranten kopen en stond meteen de journalisten te woord. Het lukte niet: het nieuws werd al na een dag weggeveegd door de overstap van VRT-journalist Stef Wauters naar VTM, de jaarlijkse herrie rond de IJzerbedevaart en de slechte economische toestand in de wereld en in eigen land. Nochtans zou juist die economie reden zijn om van de prinselijke geboorte nieuws te maken. Positief denken en voelen, helemaal volgens de door premier Guy Verhofstadt bedachte placebo voor het land.
Vraag is dus waarom paleis en regering deze kans hebben gemist. De officiële uitleg is dat de geboorte van prinses Elisabeth veel belangrijker was. Zij is de eerste vrouwelijke troonopvolger in dit land. Gabriël is enkel reserve, hij staat maar één stapje voor de zeven andere mogelijke troonopvolgers. En dus is zijn geboorte officieel geen nieuws.
Of beseften de marketeers van het koninklijke imago dat de persconferentie bij de geboorte van Elisabeth geen succes was? Het enige wat ervan onthouden werd, is dat de prins in groene doktersjas kwam verklaren dat het ‘een vrouwtje’ was. Niet meteen een doorslaand argument om zoiets een tweede keer op te zetten.
Buiten koning Albert zelf, die zich altijd en overal lijkt te amuseren, heeft geen enkel lid van de koninklijke familie enig talent om de nationale gevoelens aan te zwengelen. De enige troef was prinses Mathilde, maar die lijkt verzwolgen door de stoffige somberheid van Laken. Waar trouwens binnenkort vliegtuigen mogen razen, gezien de kroonprins en stoemmelings van ex-minister Isabelle Durant het recht kreeg om er met zijn helikopter te landen.
Een detail? De grond van de zaak is dat een familie die ons allen een dikke tien miljoen euro (bijna een half miljard oude franken) per jaar kost, daarbovenop stiekem allerlei voordelen opeist. Rond het domein van Ciergnon (600 hectare) werd een weg omgelegd om de privacy van de familie te beschermen. Het parlement, dat officieel over elke euro zijn zeg moet hebben, wordt zelfs niet geraadpleegd als prinselijke huwelijken en doopsels met belastinggeld worden betaald. Dat is nieuws, want dat gefiks is al even Belgisch als de koninklijke familie. Laat de marketing daar geen kans liggen om de eenheid te bevorderen? Nu hebben we daar alleen Kim Clijsters en Justine Henin voor. En zelfs die hebben ruzie.
Misjoe Verleyen