Drugs, seks en alcohol: de ongestrafte bandeloosheid van de Saudische prinsen

Saudische prinsen houden graag party's met schaars geklede danseressen. © REUTERS

Nergens wordt de sharia zo strikt nageleefd als in Saudi-Arabië. Behalve in het Saudische koningshuis: dat gaat zich te buiten aan excessen waarop de doodstraf staat.

In minder dan één week tijd is de Saudische koninklijke familie twee keer in opspraak gekomen wegens het overtreden van de sharia. Twee prinsen hebben zich schuldig gemaakt aan vergrijpen waarop in eigen land de doodstraf staat. Vorige week deed de politie van de Libanese hoofdstad Beiroet de grootste drugsvangst uit haar geschiedenis. Minstens even opmerkelijk was de naam en de positie van de arrestant: de Saudische prins Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz. De prins had liefst twee ton aan Captagon-pillen, een populaire drug in het Midden-Oosten, aan boord van zijn privévliegtuig. Daarnaast werd ook cocaïne aangetroffen.

Kort daarvoor raakte een andere prins in opspraak. De 29-jarige Majed Abdulaziz Al-Saud werd in Los Angeles gearresteerd nadat drie vrouwen hem van seksueel misbruik hadden beschuldigd. Abdulaziz Al-Saud dwong de vrouwen, die waren ingehuurd als huishoudsters, tot orale seks. Toen een van hen zich verzette, schreeuwde hij: ‘Jij bent geen vrouw! Jij bent niemand! Ik ben een prins, ik doe wat ik wil en er is niemand die mij wat kan maken.’

De twee prinsen zijn geen uitzonderingen. In steden als Marrakech, Tanger en Beiroet staan de Saudische prinsen bekend om hun liederlijke levenswandel. Wanneer ze er in de zomermaanden neerstrijken, geven ze de lokale drugshandel en prostitutie-industrie een nieuwe impuls. Doorgaans vinden de wanpraktijken plaats buiten het zicht van de camera’s, maar op Facebook circuleren tal van video’s van vermeende Saudische prinsen in het gezelschap van schaars geklede danseressen.

Ook in Saudi-Arabië zelf gaan ze zich te buiten aan uitspattingen. In door WikiLeaks gelekte documenten van de Amerikaanse ambassade in Riyad staan de nachtelijke praktijken van de koninklijke familie in geuren en kleuren beschreven. Terwijl in Saudi-Arabië de doodstraf staat op de verkoop van alcohol, prostitutie en overspel, organiseerden Saudische prinsen in oktober 2010 een decadent Halloweenfeestje in de stad Jeddah. Filippijnse barmannen schonken de tweehonderd gasten Moonshine-cocktails, op basis van plaatselijk gebrouwen alcohol. De Amerikaanse consul, die te gast was op het feestje, zag ‘overal alcohol en jonge dansende koppels’. Ook ‘werkende vrouwen’ waren van de partij.

De privileges van de Saudische prinsen gaan verder dan alleen het recht op overspel, alcoholgebruik en prostitutiebezoek. Wanneer hij trouwt, komt een prins ook in aanmerking voor een subsidie van 1 à 3 miljoen euro voor de bouw van een paleis. Daarnaast krijgen de prinsen vanaf hun geboorte een maandelijkse toelage, die kan oplopen tot 250.000 dollar. De Amerikaanse ambassade maakt zich grote zorgen om de praktijken van de Saudi’s. In een eveneens gelekt document schrijft de ambassadeur: ‘Zolang ze dit land en zijn olierijkdommen beschouwen als een familiebedrijf, zullen de duizenden prinsen en prinsessen de uitkeringen beschouwen als een geboorterecht en geld blijven achteroverdrukken.’

Ghassan Dahhan © Trouw

‘Ik ben een prins, ik doe wat ik wil en er is niemand die mij wat kan maken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content