Vijf Chinezen werken zich uit de naad in het keukentje van een Chinees restaurant. Dat is het opzet van De Gouden Draak. De Roovers spelen het stuk van de Duitse dramaturg Roland Schimmelpfennig op een vervallen plek in de Antwerpse Diamantwijk. Een van de Chinezen is de pas afgestudeerde Vincent Van Sande.
Waar gaat De Gouden Draak over?
VINCENT VAN SANDE: Schimmelpfennig voert vijf Chinezen op in de keuken van een restaurant. Het is een onwaarschijnlijk uitdagend stuk. Het bestaat uit 48 scènes. In elke scène wordt de dramatische spanning afgekapt. Je werpt even een blik op wat er in dat keukentje gebeurt en dan sluiten de luikjes zich weer. Het stuk toont hoe alles schijnbaar passeert. Alsof je naar het nieuws kijkt: alles passeert en niets lijkt echt van belang.
Waarom speelt alles zich af in de keuken?
VAN SANDE: Die keuken waar vijf anonieme mensen heel snel, haast schichtig in bewegen, is een metafoor voor de achterkamertjespolitiek. De echte grote beslissingen, over subsidies of wapenleveringen bijvoorbeeld, waar worden die genomen? Je komt het amper te weten.
En dus spelen jullie op een locatie die nauwelijks te vinden is.
VAN SANDE:Tijdens de Zomer van Antwerpen spelen we op een vlakte ter hoogte van de Pelikaanstraat 108. Het is echt een niemandsland, vergeten door de stad. Zo lijkt het. Die plek verbeeldt de intentie waarmee Schimmelpfennig De Gouden Draak bedacht: hij schreef vanuit het gevoel dat er vandaag zaken worden vergeten in het leven. Naarmate een mens ouder wordt, verliest hij de gevoeligheid voor bepaalde dingen en waarden.
Zoals?
VAN SANDE: We vergeten tussen het massaal inkopen doen of het twintig nieuwsberichten tegelijkertijd lezen om af en toe slechts één ding te doen. Tijd te nemen. We lijken soms met z’n allen de dolgedraaide chinezen uit het achterkeukentje. We moeten weer leren rustig voor een kunstwerk te gaan zitten. Gewoon kijken en ervaren wat dat werk met je doet. Daarom zijn het theater en de bioscoop zo broodnodig. Je koopt een kaartje en je geeft je een uur, twee uur, of desnoods, zoals bij Jan Fabres Mount Olympus, vierentwintig uur over aan wat er gebeurt.
Vorig seizoen speelde u in De welwillenden van Toneelhuis, in 2017 in Edward II van Theater Zuidpool.
VAN SANDE: Met de grote verhalen van vroeger kun je de kleinere, persoonlijke verhalen van vandaag vertellen. Ik ben, net als De Roovers, een speler die van sterke stukken, zoals De Gouden Draak, houdt. Teksten waar samen met het spelplezier ook een inzicht wordt gedeeld. Maar ook jonge makers leveren zulke stukken af. In september speel ik met Vulvia opnieuw Ejaculatie Praecox, een door Julien Neirynck geschreven en geregisseerd stuk waarin vier hazenjagers – de bende van Praecox – een nachtelijke bunkervergadering houden. De haas is een metafoor voor alle mogelijke vormen van politieke correctheid. Zonder die hazen zouden de Chinezen uit De Gouden Draak alvast een veel waardiger bestaan hebben.
De Gouden Draak (De Roovers) is van 11 tot en met 29 augustus 2016 te zien op locatie tijdens de Zomer van Antwerpen en gaat vanaf september op tournee door Vlaanderen en Nederland.
Vimeo-kanaal van De Roovers: https://vimeo.com/deroovers
Els Van Steenberghe
‘Alsof je naar het nieuws kijkt: alles passeert en niets lijkt echt van belang.’