Met Kattrin Jadin (27), de jonge en intelligente Duitstalige uit Eupen, die de tweede plaats kreeg op de MR-lijst in de provincie Luik, opent partijvoorzitter Didier Reynders een charmeoffensief naar de Duitstalige Gemeenschap.

We spreken af op zondagochtend op de markt van Aubel, wijd en zijd bekend om zijn ruime assortiment streekproducten, waar een mens nog de keuze heeft tussen tien soorten ambachtelijk bereide perenstroop. Aubel ligt in het land van Herve, in het noorden van de provincie Luik, niet ver verwijderd van het drielandenpunt waar België, Nederland en Duitsland elkaar raken. De marktkramers in Aubel schakelen moeiteloos over van de ene officiële landstaal op de andere, en op alle plaatselijke dialecten daartussenin.

Dat geldt ook voor de haast perfect drietalige Kattrin Jadin, die ons in haar leren jekker en nog niet helemaal bijgekomen van een trouwfeest de avond voordien, om halftien stipt aan het gemeentehuis van Aubel staat op te wachten. Ze staat daar niet alleen. De jonge vrouw heeft duidelijk kaas gegeten van communicatie, en heeft versterking gezocht. Naast de burgemeester van het schilderachtige dorpje is ook Waals MR-parlementslid Pierre-Yves Jeholet gevorderd voor het ochtendlijke marktbezoek. Aubel is namelijk niet echt vertrouwd terrein voor Kattrin Jadin, die afkomstig is uit oostelijker Eupen, een van de negen Duitstalige gemeenten die samen de Duitstalige Gemeenschap vormen, en waar Jadin sinds 2006 namens de MR in de gemeenteraad zit.

Haar koudwatervrees blijkt ongegrond. Geregeld komen voorbijgangers een praatje slaan met Jadin, die charmant en onbevangen reageert. Het gaat er dus vriendelijk aan toe, tussen de stroop en de babygeitjes – een oudere brombeer die al in het plaatselijke abdijbier is gevlogen en een bloedhekel heeft aan Didier Reynders buiten beschouwing gelaten.

Vanuit Aubel bekeken lijkt de Brusselse politiek heel ver af. Als er al over grote politiek wordt gesproken, gaat het over het duel tussen Ségo en Sarko, want die zondag vindt de beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaats. Iedere liberaal met naam en faam zal na de middag naar Parijs afzakken. Jadin niet. Zij gaat ’s middags op het lentefeest in Sankt Vith aan haar naamsbekendheid werken. Maar campagnevoeren ligt haar wel, zegt ze. ‘Ik ben dol op het contact met de mensen.’

Jadin werd politiek actief aan de universiteit van Luik, waar ze politieke wetenschappen studeerde. Ze sloot er zich aan bij de jongerenafdeling van de MR. Sinds 2003 werkt ze op het kabinet van partijvoorzitter en vicepremier Didier Reynders. In oktober 2006 nam ze voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Van op een vrij anonieme zevende plaats haalde ze in Eupen voor de MR de op twee na beste score.

Nauwelijks een jaar later heeft de 27-jarige Jadin met de tweede en zeker verkiesbare plaats op de Kamerlijst in Luik een lot uit de loterij gewonnen. ‘Dit is een buitenkans voor mezelf en de 70.000 Duitstaligen in dit land’, zegt ze. Ze beschouwt zichzelf op de eerste plaats als liberaal, maar wil er in de Kamer mee voor zorgen dat ook de Duitstalige Gemeenschap tijdens de komende communautaire onderhandelingen wordt gehoord. Dan zal ze haar stem luid moeten verheffen, want de kans is groot dat ze straks als enige rechtstreeks verkozen Duitstalige in de Kamer zit. Eenmaal verkozen wil ze zich behalve op institutionele vraagstukken, die ze eigenlijk ‘luxeproblemen’ vindt, vooral toeleggen op economische thema’s als werkgelegenheid.

Kattrin Jadin had ook carrière kunnen maken als judoka. Tot midden de jaren 1990 maakte ze deel uit van de nationale juniorenploeg. Ze schopte het tot vicekampioen bij de jeugd, en deed tijdens trainingen geregeld dienst als sparringpartner van judolegende Ulla Werbrouck, die vandaag – politiek en judo liggen kennelijk niet ver uiteen – op de Senaatslijst van gewezen judocoach Jean-Marie Dedecker staat. ‘Ik vond hem destijds al geen bijzonder aangenaam personage’, lacht Kattrin Jadin bij een kop koffie. ‘Ook toen al pookte hij graag communautaire vuurtjes op.’

DOOR HAN RENARD

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content