JA

‘De afwezigheid van de dieren in de winkel moet impulsaankopen verhinderen. Iedereen kent het wel. Je gaat als ouder met je kinderen naar een dierenwinkel en jij en je kinderen zijn meteen vertederd door zo’n schattige pup. Voor veel mensen is dat schattige er na een tijdje af. Zeker omdat een dier nu eenmaal plast, poept en krabt. Jammer genoeg worden die dieren dan vaak gedumpt. Momenteel zitten er 39.000 honden in het asiel. Dat is een triestig record.

De wet is evenwel vooral bedoeld om de dieren te beschermen. De periode die puppy’s in een dierenwinkel doorbrengen, is een heel cruciale periode waarin ze gesocialiseerd moeten worden. Doordat ze in die tijd net in een kooi opgesloten zitten, worden ze niet voorbereid op het contact met de wereld. Zo worden die dieren niet gewend aan het verkeer of aan het lopen aan de leiband. Alle experts zijn het erover eens dat je op die manier bange en agressieve honden kweekt. Bovendien zijn die dieren vaak ook ongezonder. Uit een onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat de meerderheid van de dieren die zij binnenkrijgen met een erfelijke of ernstige aandoening, uit winkels afkomstig zijn.

Hobbydieren, zoals honden en katten, horen daarom thuis in een kwekerij, waar ze beter opgevoed kunnen worden. Dierenwinkels moeten als tussenpersoon fungeren en advies geven voor de klant die bij hen in een catalogus komt kijken. Ze hoeven daarvoor niet met een kwekerij samen te werken, ze mogen zelf een eigen kwekerij beginnen. Natuurlijk zullen ze ook een erkenning moeten hebben. We gaan de sector ook veel beter controleren. Het is zeker niet de bedoeling om de handelaars dood te knijpen. In een land als Oostenrijk is zo’n maatregel al langer van kracht en er is daardoor nog geen enkele winkel overkop gegaan.’

NEE

‘Er worden al jaren geen impulsaankopen meer in dierenwinkels gedaan. Een hond kost nu gemakkelijk meer dan vierhonderd euro. Dat leg je niet zomaar op tafel. Volgens mij zal het kiezen van dieren uit een catalogus in de winkel tot meer slechte aankopen leiden en dus ook tot meer gedumpte dieren. Als handelaar heb je overigens meer kans om voor een hond het beste baasje te vinden als je de klanten al in de winkel met hun dier kunt confronteren. Dan zie je direct of ze ervoor geschikt zijn.

Dat de dieren in een winkel asociaal en ongezond opgroeien, houdt ook geen steek. Ze worden inderdaad beschermd in kooien, maar ze zijn niet geïsoleerd. Wij zijn er voortdurend mee bezig. Denkt u dat ze ergens weggestopt in de tuin van een kweker genoeg gesocialiseerd worden? Als de honden geluk hebben, gaan de kinderen van de kweker er eens mee wandelen. Verder hebben wij een bij de wet verplichte bedrijfsdierenarts, die onze dieren opvolgt. Ik heb dit jaar vierhonderd hondjes verkocht, terwijl er slechts vier gestorven zijn. Al verzorg je ze nog zo goed, je kunt het risico op zieke dieren niet uitschakelen. Als die huisdieren jaren later sterven, kun je de handelaars daar toch niet voor verantwoordelijk stellen?

Wij hebben zelf al jaren geleden voorstellen gedaan om de dumping van dieren te vermijden en illegale verkoop van dieren te bestrijden. Niemand luisterde toen naar ons en nu worden wij gestraft voor zaken waar we niet verantwoordelijk voor zijn. Slechts twee procent van de asieldieren is afkomstig uit dierenzaken. De SP.A wil gewoon de 20.000 stemmen van GAIA binnenhalen.’

opgetekend door stijn fockedey

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content