Design en technologie stuwen Aziatische automarkt

EEN TREIN VOL AZIATISCHE AUTO'S KOMT EUROPA BINNENGEREDEN.

De Japanse en Zuid-Koreaanse automerken zijn niet wat ze geweest zijn … Gedaan met de goedkope en eerder ‘basic’ modellen die hun succes uitmaakten in de jaren 70 en 80. Voortaan zorgt een focus op design, nieuwe technologieën en – al is het minder nieuw – betrouwbaarheid voor een frisse wind.

Anno 2016 zijn de Aziatische autoconstructeurs nog in heel weinig te vergelijken met de producenten die in de jaren 80 en 90 de Europese markt ‘overspoelden’ met modellen die vooral met hun goeie prijs-/kwaliteitsverhouding het verschil maakten. In een aantal gevallen gaat het om dezelfde merken, maar hun manier om de markt te benaderen is volledig anders. Dat heeft natuurlijk veel te maken met hoe de automarkt in het algemeen veranderde. “We zien een dubbele tendens”, merkt Joost Kaesemans op, directeur Communicatie van Febiac. “De consument kiest ofwel voor merken met een premiumimago, ofwel voor de challengers die vooral spelen op ‘value for money’. Dat verklaart het grote succes van de premiummerken én het succes van challengers als Dacia en Skoda.” De beweging weg van het grote ‘middenveld’ verklaart ook de moeilijkheden waarmee volumemerken de voorbije jaren hebben gekampt. “Een aantal van de Oosterse merken positioneren zich nog steeds in dat middengebied”, aldus Kaesemans. “Maar consumenten willen voortaan meer dan een goede, betrouwbare auto zonder veel fantasietjes.”

Het oog wil ook wat

Ook de Aziaten moesten keuzes maken en bij de besten van de klas valt op dat die vaak gelijkaardig zijn. Zo is er de focus op design. Dat is relatief nieuw voor deze spelers, maar werpt snel zijn vruchten af. “Hyundai en Kia (die tot dezelfde groep behoren, n.v.d.r.) plukten designers weg bij BMW en Volkswagen (zie ook p. 5, n.v.d.r.) en slaagden er zo in om hun imago op te krikken en een duidelijke merkidentiteit te creëren.” Aan het woord is Urbain Vandormael, autospecialist bij Knack. Hij vervolgt: “Dat design is natuurlijk een belangrijk element om richting premium te evolueren en zorgt er ook voor dat de prijs van deze wagens niet langer laag te noemen is. Ze zijn op dat vlak zeker nog competitiever dan hun concurrenten, maar de kloof is kleiner geworden.”

Hybride en waterstof

Een tweede gemeenschappelijke trend bij de succesvolle Aziatische autobouwers is de aandacht voor moderne technologie. “Toyota is met voorsprong de leider in de hybridemarkt”, klinkt het bij Urbain Vandormael. “En ook met wagens die rijden op waterstof zijn ze pionier. De Mirai is sinds enkele maanden verkrijgbaar in België (zie ook p. 7, n.v.d.r.). Het is duidelijk cruciaal voor hun imago.” Ook Hyundai en Kia testen volop de mogelijkheden van wagens op waterstof uit en hebben behoorlijk wat modellen die zijn uitgerust met de plug-in hybridtechnologie. “Hyundai en Kia zijn geen voorloper”, weet Vandormael. “Maar als ze een nieuwe technologie introduceren, implementeren ze deze wel consequent in het hele gamma.” Vandormael vindt het belangrijk in deze context ook Nissan te noemen: “Met de Leaf hebben ze een van de beste elektrisch aangedreven wagens.”

Hoge betrouwbaarheid

Een derde en laatste element is de betrouwbaarheid van de wagens. Dit is an sich minder nieuw. Herinner u de vijf jaar garantie die Toyota al jaren biedt. “Het geeft aan dat ze het zeker niet enkel van nieuwe snufjes moeten hebben”, vindt Urbain Vandormael. “Uit een Duitse test over 100.000 kilometer bleek dat de Kia Sportage de meeste betrouwbare uit het pak was. Ook Toyota – en dan vooral de Prius – komt in betrouwbaarheidstests geregeld als winnaar uit de bus. Neem daar nog eens de respectievelijk zeven en vijf jaar garantie die Kia en Hyundai en Toyota bieden, en je ziet hoezeer ze – terecht – in hun product geloven.”

Van goedkoop naar goede koop

Design, technologie en betrouwbaarheid zijn drie elementen die Aziatische merken en modellen het nodige elan meegeven. Al blijft het moeilijk om te veralgemenen. Veel wordt immers bepaald door het succes van één of enkele modellen in het gamma. “Nissan teert vooral op de verkoop van de Qashqai en de andere SUV’s in het gamma”, merkt Urbain Vandormael hierover op. Hij besluit: “De Aziaten nemen opnieuw een sterkere positie in op de Belgische markt, maar de reden hiervoor is veranderd. Vroeger was het omdat ze goedkoper waren, nu omdat ze een goede koop zijn. Ze bieden design, technologie en betrouwbaarheid voor een betaalbare prijs.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content