Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

De Belgische voetbalclubs willen afspraken maken over de verdeling van de poet. Het masterplan van Oom Dagobert.

Nog maar nauwelijks was bekend geraakt dat de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) voor meer dan een miljard gulden (zo’n slordige twintig miljard frank) de televisierechten voor ?het product voetbal” verpatst had aan een nieuw op te richten sportnet, of de vertegenwoordigers van de Belgische profclubs kwamen in spoedvergadering bijeen om ?het klimaat af te tasten”. De industrieel Jean van Milders, die zich als voorzitter van AA Gent al zo vaak geërgerd heeft aan de ?duivenmelkersmentaliteit” van zijn collega’s, had dollartekens in zijn ogen toen hij aankondigde dat er nu ook in België, naar Nederlands voorbeeld, eindelijk werk zal worden gemaakt van een Sectie Betaald Voetbal.

Want geef toe, niet alleen Jan Ceuleers en Cas Goossens hebben zitten slapen toen VTM met een belachelijk bod het voetbalcontract van de BRTN afsnoepte. Ook voorzitter Michel D’Hooghe van de Belgische Voetbalbond was behoorlijk van lotje getikt toen hij genoegen nam met een schamele tweehonderd miljoen. Voor zo’n habbekrats zou je in Nederland niet eens de wedstrijd FC Volendam-Go Ahead Eagles mogen uitzenden.

Een eigen voetbalkanaal het moést er van komen. Pay-per-view is de toekomst, en de voetballiefhebber die met een zak chips onder handbereik zijn favoriete sport wil volgen vanuit zijn luie zetel in plaats van de staan blauwbekken tussen het gepeupel, zal voor zijn verslaving moeten betalen.

Maar hoe zit het met dat gepeupel ?

Wij herinneren ons de glorierijke overwinning van de Rode Duivels tegen Macedonië in Skopje : 0-5. Door één of andere strafmaatregel van de UEFA moest er in een leeg stadion worden gespeeld. En inderdaad : ook op de televisie was er geen bal aan.

Er is dus veel te zeggen voor de stelling van ex-voetballer en columnist Jan Mulder dat ook supporters rechten kunnen laten gelden op ?het product voetbal”. Bij een échte wedstrijd horen hondengeblaf, gejuich en doodsbedreigingen aan het adres van de scheidsrechter. Zonder twaalfde man blijft het een dooie boel. De hooligans die het stadion verbouwen en met de rijkswacht op de vuist gaan, leveren een wezenlijke bijdrage tot het spektakel. Het zou dan ook volstrekt logisch zijn, betoogt Mulder, als vertegenwoordigers van de F-side met hun clubs zouden onderhandelen over een passende vergoeding. Het clubbestuur kan dat geld immers op de televisiemaatschappijen verhalen.

Mulder gaat in zijn redenering niet ver genoeg. Hier ligt een taak voor de overheid ! Het is al zo vaak gezegd : de strijd tegen de gesel van de werkloosheid zal niet gewonnen worden zonder creativiteit en verbeelding. Waarop wacht minister van Tewerkstelling en Arbeid Miet Smet om, bijvoorbeeld via het circuit van de Plaatselijke Werkgelegenheids Agentschappen, werklozen te verplichten tot het bijwonen van door de televisie uitgezonden evenementen ? Niet alleen voetbalwedstrijden komen in aanmerking. Wat zou de Night of the Proms als televisiespektakel waard zijn zonder wiegende zeeën van toeschouwers ? Wat betekent de Ronde van Vlaanderen (in Italië is Milaan-Sanremo net verkocht aan Silvio Berlusconi) nog zonder de pittoreske, doorleefde koppen van de wielerliefhebbers op de Muur van Geraardsbergen ? Is er voor televisiekijkers nog lol te beleven aan de Vierentwintig Uur van Ieper als er niet af en toe een toeschouwer van de sokken wordt gereden in een dodenbocht ?

Niemand vraagt nog entree dat spreekt vanzelf. De organisatoren én de regering moeten het geld halen waar het zit : bij de betaaltelevisie. De rijken mogen achter de kachel blijven zitten. De werklozen krijgen bibbergeld. En stempelen betekent voortaan dat ze afgestempelde toegangsbewijzen voor sportmanifestaties moeten kunnen voorleggen.

Piet Piryns

De landbouwbeurs (Foto : Patrick de Spiegelaere)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content