De machinaties van Vladimir Poetin hebben gewerkt. Zijn partij heeft met groot vertoon de parlementsverkiezingen gewonnen.
Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin, heeft met overmacht de Russische parlementsverkiezingen gewonnen. 63 procent van de 109 miljoen stemgerechtigden heeft zijn vertrouwen in het beleid uitgesproken. De communisten behaalden 11 procent, de Liberaal-Democraten 8 procent, Rechtvaardig Rusland 7 procent. De Kremlingezinde partijen hebben een tweederdemeerderheid in de Doema, (het parlement). De echte oppositie haalde de kiesdrempel niet.
Al bij al was het een schijnvertoning en een plebisciet voor Poetin. Zijn propagandamachine draaide al maanden op volle toeren. De onregelmatigheden in de stembureaus, geobserveerd door waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), verdwijnen in het niet bij de gigantische manipulatie waarmee Verenigd Rusland de verkiezingsstrijd voerde: de oppositie werd monddood gemaakt en de toegang tot de media bleef beperkt tot de Kremlingezinde groepen. De Verenigde Staten hebben hun bezorgdheid geuit, maar het Kremlin zegt dat de onregelmatigheden geen invloed hebben op de uitslag. Schaakkampioen Garry Kasparov riep op om bloemen te gaan leggen bij de Centrale Verkiezingscommissie, want ‘dit is het einde van de Russische constitutie’. Zelfs de communisten spreken van wanpraktijken.
Rusland is een schijndemocratie. Er is sprake van arrestaties en zelfs lynchpartijen van opposanten, waarbij de habeas corpus (de wet die gevangenen een eerlijk proces garandeert) verwaarloosd wordt.
Bij de jongerenorganisatie Nasji (‘De onzen’), ook wel de Poetinjugend genoemd, leeft de angst voor revoluties zoals in Oekraïne of Georgië, die helemaal afhankelijk van Washington zouden zijn. Ze werden ingezet bij de ordehandhaving tijdens de verkiezingen. Ze noemen de opposanten ‘anarchisten’, die terug willen naar de chaos van de jaren negentig of naar het communistische verleden.
Poetin wordt verantwoordelijk geacht voor de heropleving van de economie na de chaos van de jaren negentig. Economisch staat Rusland er beter voor dan ooit, mede dankzij de hoge olieprijzen. Velen geven toe dat er nog altijd corruptie is, maar vertrouwen erop dat het Kremlin dat wel zal oplossen. Dat vertrouwen in Poetin is fundamentalistisch: hij wordt ‘de talisman’ genoemd, ‘de redder van Rusland’. Zolang hij er is, blijft het ergste uit en zal de oogst niet mislukken.
Op 2 maart zijn er presidentsverkiezingen. Elke partij in de Doema mag een kandidaat voorstellen. Wie niet in de Doema zit, moet miljoenen handtekeningen verzamelen en een zware borgsom betalen. Poetin zelf kan niet worden herkozen.
‘Waar je je zorgen over kunt maken,’ zegt Marc Franco, hoofd van de delegatie van de Europese Commissie, ‘is dat een groot deel van de bevolking vindt dat autoritair optreden en het monddood maken van de oppositie de prijs is die moet worden betaald voor stabiliteit.’
Johan de Boose