Volgens Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank, gaan de aanslepende regeringsonderhandelingen ons land veel geld kosten.
Guy Quaden maakte zich dit weekend in enkele kranten ernstig zorgen over het slakkengangetje van de federale regeringsvorming. Als gevolg van de langdurige politieke crisis heeft België nu al twee jaar tijd en 2,5 miljard euro verloren, verklaarde de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB). Om de kosten van de vergrijzing op te vangen, zou ons land dit jaar een begrotingsoverschot van circa 900 miljoen euro moeten boeken, voor 2008 moet dat overschot al 1,5 miljard euro bedragen. Maar door de politieke crisis komt daar niets van terecht, aldus een sombere Quaden. Daarbij komt ook nog de weliswaar moeilijk te becijferen maar daarom niet minder reële imagoschade van België in het buitenland, na maanden politiek gehakketak. Redenen genoeg voor de gouverneur om de regeringsonderhandelaars tot spoed aan te manen.
Zijn vrees voor budgettaire ontsporingen is ongetwijfeld gegrond, maar het is tegelijk weinig fair van Quaden om de verslechterde begrotingstoestand en de dreiging van een oplopend financieel tekort volledig toe te schrijven aan de politieke impasse van de voorbije zes maanden. Zeker niet nadat de paars-groene en paarse regeringen gedurende minstens zes jáár federale begrotingen vol haken en ogen konden indienen – zonder structureel evenwicht, laat staan structureel overschot – en daarbij door de instelling die Guy Quaden vertegenwoordigt tamelijk ongemoeid werden gelaten. Een massale verkoop van overheidsgebouwen? Als de NBB al kritiek had op zulke begrotingstrucs, dan meestal lang na de feiten. De politieke samenstelling van de NBB maakt de instelling eigenlijk ook ongeschikt voor de rol van onafhankelijke financiële waakhond.
Toen Quaden in juni bij informateur Didier Reynders (MR) op de koffie mocht, gaf de gouverneur daar nog breed op van de sterke Belgische economie, helemaal conform de zegebulletins die de NBB ons de laatste jaren gewoon heeft gemaakt. Maar blijkbaar is de situatie nu razendsnel omgeslagen. Of het moet zijn dat in het huidige politieke machtsvacuüm de gouverneur, van PS-signatuur, zijn stem heeft teruggevonden. Ook in september drong Quaden al aan op een snelle regeringsvorming, op straffe van groot economisch onheil. Waarna een gepikeerde Didier Reynders vroeg of Quaden zijn commentaar voortaan wou beperken tot de hoogte van de interestvoeten.
Maar ook de nieuwe oproep van Quaden maakt nauwelijks indruk. Menig economisch waarnemer verkiest namelijk langere politieke onderhandelingen, als daaruit een goed sociaaleconomisch regeerakkoord kan voortkomen, boven een snelle regeringsvorming zonder zo’n akkoord. Stilaan groeit ook de vrees dat we het slechtste van twee werelden voorgeschoteld krijgen, namelijk lange formatiebesprekingen én een op begrotingsvlak ontoereikend regeerakkoord. Zonder de nodige bezuinigingen, en zonder uitzicht op noodzakelijke aanpassingen in de voor de federale overheid wurgende financieringswet.
door Han Renard