‘Reizen naar Egypte, Tunesië en zelfs Iran is helemaal veilig’, zegt Tom Hall van de alternatieve reisgids Lonely Planet. ‘Het risico op een aanslag bestaat. Maar dat loop je ook in Parijs, Brussel of Londen.’
Ik reis in de paasvakantie naar Iran met een Iraans-Belgische familie. Hoe veilig is het om als vrouw in je eentje en met een fototoestel rond te reizen in dat land? (Karolien Verheyen, Büllingen)
TOM HALL: Iran is een heel veilig land. De Iraniërs zijn een erg warm volk: ze ontmoeten heel graag mensen uit andere landen en zijn erg trots op hun cultuur. Als vrouw moet je natuurlijk een bepaalde dresscode respecteren: je moet je hoofd bedekken met een sjaal en je armen en benen met een lange mantel. Hoe streng de voorschriften zijn, hangt af van streek tot streek. Je kunt het best kijken naar wat de plaatselijke bevolking doet. Als vrouw alleen loop je geen gevaar, maar je zult wel vaak aangesproken worden, door mannen én vrouwen, omdat ze nieuwsgierig zijn. Een fototoestel is geen probleem. Alleen neem je beter geen foto’s van militaire gebouwen of politiemensen.
Heeft het digitale tijdperk een einde gemaakt aan avontuur, improvisatie en toeval? (Maarten Caversoons, Kessel-Lo)
HALL: Ik begrijp wat u bedoelt: we kunnen vanuit onze luie zetel alles ontdekken en met iedereen contacten leggen. Maar een foto kan nooit tippen aan de werkelijkheid. Iedereen heeft duizenden foto’s van de Taj Mahal gezien, maar als je er echt voor staat, is het toch helemaal anders. Verder raad ik aan om de platgetreden paden te verlaten, dan volgt het avontuur vanzelf. En vergeet niet om af en toe je smartphone uit te schakelen. Het is heel verleidelijk om alles constant te delen op Instagram en Facebook, maar probeer de dingen volop te beleven, met al je zintuigen.
Wat is volgens u de beste manier om ethisch verantwoord te reizen buiten Europa? Zijn er bepaalde labels of keurmerken? (Sarah Van den Bogaert, Gent)
HALL: Tijdens de voorbereiding van je reis kun je al veel lezen over de bestemming en ontdekken wat de pijnpunten zijn. Eenmaal je concreet begint te plannen, bieden een paar labels zekerheid, zoals Green Globe, Green Tourism en het ecolabel van de Europese Unie. Die draaien niet alleen om het milieu, maar ook om de rechten van lokale arbeiders. Daarnaast is de website responsibletravel.com een aanrader.
Welke bestemmingen raadt u aan voor een vrouw die er alleen opuit wil trekken? (Larissa Corat, Deinze)
HALL: Ik zou geen enkele bestemming afraden, alles hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Maar als je voor het eerst alleen op avontuur trekt, is Zuid-Amerika een goede keuze. Het is er behoorlijk veilig, je hoeft geen rekening te houden met kledingvoorschriften en bovendien reizen veel vrouwen daar in hun eentje. Je hebt dus veel kansen om vriendinnen te maken. Vooral Argentinië en Chili vind ik schitterende bestemmingen: heel gevarieerd, met prachtige natuur en bruisende steden. Eenmaal je de smaak te pakken hebt, kun je de rest van de wereld aan. Want eerlijk: eigenlijk kun je bijna overal naartoe als vrouw. India heeft op dat gebied een slechte reputatie, maar ik ken veel vrouwen die daar een geweldige reis hebben gehad.
Vraag van de week
Uiteraard zijn heel wat westerlingen bang om naar Tunesië, Egypte en andere landen die geconfronteerd worden met terreur te gaan. Maar denkt u niet dat we net wél op reis moeten naar deze landen, zodat hun welvaartsniveau wordt opgekrikt en de voedingsbodem voor het terrorisme wordt weggenomen? (Ruben Bourdeaux, Gent)
HALL: Daar ben ik het absoluut mee eens, tenminste wat betreft de grote meerderheid van de bestemmingen. Naar Syrië, Irak of Afghanistan ga je beter niet. Maar de meeste Arabische landen zijn perfect veilig, en de plaatselijke bevolking is inderdaad afhankelijk van het toerisme. Natuurlijk bestaat het risico op een aanslag. Maar dat loop je ook in Parijs, Brussel of Londen. Trouwens: het risico om te sterven in het verkeer is nog altijd veel groter, en toch vindt niemand het gevaarlijk om een auto te huren in Spanje of Italië.
Hoe lossen we het parkeerprobleem op? Stel uw vraag aan verkeersexpert KRIS PEETERS.
Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op twee filmtickets.
Stefanie Van den Broeck