Vroeg begonnen is half gewonnen. Ook met sparen is dat zo. Geld op het spaarboekje van uw kind: wat moet u daarover weten? En bestaan er nog andere financiële producten op maat van de kleine spaarders?
Het klassieke spaarboekje is de meest voor de hand liggende formule om te sparen voor uw kinderen. Op die spaarrekening kunt u bijvoorbeeld elke maand 25 euro storten, wat na ongeveer 18 jaar een mooi kapitaaltje oplevert. Voor het gemak kunt u opteren voor een automatische spaaropdracht. Spaarrekeningen op naam van uw kinderen bieden het voordeel dat het geld beschikbaar blijft en dat de interesten tot een bedrag van 1630 euro (voor het inkomstenjaar 2007) zijn vrijgesteld van roerende voorheffing.
Aan een spaarboekje is geen enkel risico verbonden, zelfs niet als uw financiële instelling failliet zou gaan – wat overigens onwaarschijnlijk is. De keerzijde van de medaille is dat het rendement van een spaarrekening niet hoog is. Als de basisrente 1,50 procent bedraagt en u daar de inflatie van aftrekt – die tijdens het voorbije jaar schommelde tussen 1,2 en 1,8 procent – dan is de rekening snel gemaakt. Uitwijken naar een kleinere bank, die vaak hogere rentevoeten aanbiedt, kan een oplossing zijn.
Een spaarrekening met derdenbeding is interessant als u voorlopig niet wilt dat uw kinderen weten dat u voor hen aan het sparen bent. Bovendien kunt u dan zelf beslissen wat er met het gespaarde geld gebeurt. U opent de spaarrekening op uw eigen naam, en niet op die van uw kind – dat u natuurlijk wel aanwijst als de begunstigde. Op een afgesproken tijdstip komt het geld vrij, maar intussen kunt u het beding altijd wijzigen of opzeggen.
Een iets rendabeler product is de termijnrekening, die eveneens zo goed als risicoloos is. U kiest zelf de looptijd van de rekening en u kunt er geld op storten zoals u verkiest. Het nadeel is dat de termijnrekening minder liquide is dan een gewoon spaarboekje, aangezien het rendement afhankelijk is van de gekozen looptijd. U kunt het geld vroeger van de rekening halen, doorgaans zonder boete.
SPAARVERZEKERING MET VAST RENDEMENT
Naast het spaarboekje en de termijnrekening bestaan er natuurlijk nog andere financiële producten waarmee u uw kind een plezier kunt doen. Als u zelf het grote verrassingsmoment wilt bepalen, is de spaarverzekering een interessante formule. Zo’n spaarverzekering heet in het jargon een Tak 21. Het gaat om een individuele levensverzekering op uw naam, met uw zoon of dochter als begunstigde. Het klinkt misschien vreemd, maar de jongste jaren zijn zulke verzekeringen geëvolueerd tot moderne spaarproducten met een aantrekkelijk rendement. U kunt ervoor terecht bij een grootbank of een aantal verzekeraars.
Met een Tak 21 kunt u sparen in uw eigen tempo. Elke storting levert een vaste basisinterest op, die gegarandeerd blijft tot de einddatum van het contract. Het opgebouwde kapitaal kan nog worden aangevuld met een jaarlijkse winstdeelname. Er bestaan ook Tak 21-verzekeringen met een zogenaamd 0-procentrendement. De opbrengst daarvan bestaat volledig uit een variabele winstdeelname, die u en uiteindelijk uw kind mogelijk – mógelijk! – meer oplevert dan de vaste opbrengst van andere Tak 21-producten.
Sinds vorig jaar heft de overheid een eenmalige taks van 1,1 procent op elke storting die u doet op een Tak 21-rekening. Goed nieuws is dat er in sommige gevallen op de uitgekeerde bedragen geen roerende voorheffing verschuldigd is. Als er aan de rekening een overlijdensdekking van minstens 130 procent gekoppeld is bijvoorbeeld, of als u het spaargeld voor minstens acht jaar en een dag onaangeroerd laat.
Er is toch een minpuntje aan het Tak 21-spaarplan: er geldt geen belastingvoordeel van 30 tot 40 procent op de gestorte premies, zoals wel het geval is bij een gewone levensverzekering. Om van het fiscale voordeel te kunnen genieten moeten de verzekeringnemer, de verzekerde en de begunstigde dezelfde persoon zijn. Dat is niet het geval als u uw kind als begunstigde aanwijst. Een bijkomende voorwaarde is dat het contract moet vervallen als de verzekeringnemer 65 wordt.
GROTER RISICO
Naast een Tak 21 kunt u ook opteren voor een Tak 23. Ook dat is een levensverzekering op uw naam, met uw kind als begunstigde, maar het rendement is gekoppeld aan beleggingsfondsen. Die formule houdt al wat meer risico’s in. U bepaalt het risico dat u wenst te nemen in functie van de leeftijd van uw zoon of dochter. Hoe jonger ze zijn, hoe meer u het zich kunt permitteren om te investeren in beleggingen met een groter risico.
U kunt het Tak 23-spaarplan ook afstemmen op uw eigen beleggingsprofiel. Veel banken hebben echter geen specifiek Tak 23-product voor kinderen. Maar het is niet verboden om met een gewone Tak 23 aan de slag te gaan ten gunste van uw oogappels. Als u het verstandig aanpakt, zullen ze u daar later erg dankbaar voor zijn.
DOOR CELINE DE COSTER