De weg kwijtraken is verleden tijd. Wordt het gps-systeem straks even onmisbaar als de gsm?
Een goed gps-navigatiesysteem wijst niet alleen de kortste weg. Het redt huwelijken en relaties. Nooit meer ruzie maken over een gemiste afslag. Nooit meer bikkelen over een vermeende binnenweg. Minder roepen en stressen onderweg. Samen grapjes maken over wat Hilde of Sofie, de computerstem die je een naam hebt gegeven, nu weer zegt. Haar de schuld geven als je toch verkeerd rijdt. Ja, het leven wordt echt een stuk aangenamer met een navigatiesysteem in de wagen. Volgens de Europese overheid kan gps zelfs levens redden. De EU wil dat alle nieuwe wagens vanaf 2009 worden uitgerust met de gps-gestuurde noodoproepdienst eCall. Wanneer een wagen dan bij een ongeval betrokken raakt, stuurt eCall via sms de gps-coördinaten van het voertuig door naar een noodcentrale, die meteen de politie, de brandweer en de hulpdiensten verwittigt.
En het leuke is: die reddende engel wordt almaar goedkoper. Tien jaar geleden kostten de eerste navigatiesystemen rond de 6500 euro, vandaag kun je al op pad voor 150 euro. Inclusief TMC ( traffic message channel), dat realtime-informatie verschaft over files en andere verkeersproblemen die zich onderweg voordoen. Voor 100 euro extra krijg je er een gedetailleerd stratenplan van Europa bij. De TomTom GO 920(T) vindt niet alleen de weg in Europa (41 landen!), maar ook in de Verenigde Staten en Canada. De zogenaamde off-board-navigatiesystemen van onder andere TomTom en Garmin maken gebruik van een Pocket PC om de navigatiedata te verwerken. Dat toestel wordt niet in de wagen ingebouwd, maar moet voor elke rit worden vastgeklikt.
De nog altijd vrij prijzige on-board-navigatiesystemen die in de wagen zijn ingebouwd, zijn iets handiger. Hoewel, een draagbaar systeem kun je ook gebruiken om in de stad te wandelen of door een bos te fietsen.
SPREEK JE EIGEN NAVIGATIESTEM IN
Garmin en TomTom hebben momenteel elk zowat een kwart van de navigatiemarkt in handen, maar ze krijgen steeds meer concurrentie. De nummers drie en vier, Mio Technology en Magellan, zijn aan een sterke opmars bezig. Ook Blaupunkt en Navman doen het goed. Het grootste gevaar voor Garmin en TomTom komt echter van Nokia, dat zich onlangs met de blitse N95- smartphone op de navigatiemarkt heeft gestort en ook op zijn N810 Internet Tablet-zakcomputer gps-functies aanbiedt. Van de N95 zijn de voorbije maanden al anderhalf miljoen stuks verkocht, ondanks het prijskaartje van ruim 500 euro. Het navigatie-experiment van de Finse gsm-producent is dus geslaagd en wordt voortgezet. Sony brengt volgend jaar zowaar een gps-module uit voor zijn draagbare PlayStation Portable-spelconsole.
Doordat gps-systemen in alle mogelijke vormen en op steeds meer verschillende toestellen verschijnen, moeten de producenten op zoek naar extra features en coole accessoires om het verschil te maken. TomTom, naar eigen zeggen ’s werelds grootste aanbieder van draagbare navigatieoplossingen, heeft zopas een technologie gelanceerd die er met behulp van bewegings- en zwaartekrachtsensoren voor zorgt dat het gps-toestel blijft navigeren nadat de verbinding met de satelliet even is wegvallen. Dat is handig als je onderweg door een tunnel moet. Hoewel de kans klein is dat je in die tunnel de weg kwijtraakt, pikt het gps-systeem het signaal van de satelliet onmiddellijk op als je de tunnel uitrijdt.
De Blaupunkt TravelPilot 3.5 (299 euro) waarschuwt ook voor files als de navigatiefunctie is uitgeschakeld. Met de juiste software kun je bovendien interessante plaatsen ( points of interest) downloaden en be- heren. Via de website navigatiestemmen.nl kun je speciale navigatiestemmen downloaden (zoals van de clown Bassie) of zelf een navigatiestem inspreken. Dat laatste kun je via de telefoon of de computer en je hebt er maar vijf minuten tijd voor nodig. Je moet wel eerst het Telefoonpakket aankopen (24,95 euro).