Ingrid Van Daele
Ingrid Van Daele Ingrid Van Daele is redacteur bij Knack

Op 6 oktober werd generaal Pervez Musharraf moeiteloos herkozen tot president. Maar is zijn kandidatuur wel legitiem?

Op zaterdag 6 oktober werd generaal Pervez Musharraf door het parlement met een verpletterende meerderheid herkozen tot president, voor een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar. Leden van de regering onthaalden de ‘eclatante overwinning van de president’ op gejuich. En ook de openbare zender PTV liet niet na de overwinning aan te kondigen. De resultaten waren dan ook duizelingwekkend: in het parlement behaalde Musharraf volgens de kiescommissie 252 van de 257 stemmen, in de vier provinciale raden behaalde hij 99 procent. Oppositieleden hadden zich onthouden of probeerden de stemming te boycotten. Maar de overwinning was onbetwistbaar. Althans wat de resultaten betreft.

‘Ik buig mijn hoofd voor de goede God omdat hij mij zo’n grote overwinning heeft bezorgd’, zei president Musharraf nog triomfantelijk na de verkiezing. Toch is hij niet zeker van zijn nieuwe ambtstermijn. Volgens een arrest van het Hooggerechtshof mag de kiescommissie de uitslag immers pas bekendmaken zodra de rechters hebben beslist of Musharraf wel verkiesbaar was. Met andere woorden: of de verkiezingen al dan niet geldig waren.

Het presidentschap van Musharraf ligt dus in handen van het Hooggerechtshof. De oppositie hoopt dat het oordeel van de rechters hard zal zijn. Maar dat valt nog te bezien. Sinds Musharraf in maart 2007 een van de toprechters, Iftikhar Chaudhry, uit zijn ambt ontsloeg nadat die de regering herhaaldelijk had veroordeeld, zouden ook de rechters wel eens kunnen buigen voor de almacht van Musharraf.

De chaos in Pakistan, die al maanden aansleept, kan dus nog even blijven voortduren. Bovendien zijn niet zozeer de presidents- dan wel de parlementsverkiezingen van begin 2008 de grote inzet voor het land. Zonder steun van andere partijen is de partij van Musharraf niet meer verkiesbaar.

Maar Musharraf lijkt op alles voorbereid. Om de schade voor zijn partij te beperken, en zijn herverkiezing te verzekeren, heeft hij het op een akkoordje gegooid met de voormalige premier Benazir Bhutto, die sinds 1999 in ballingschap leeft wegens een corruptieklacht. Hij vaardigde speciaal voor haar een decreet uit waardoor Bhutto uit handen van het gerecht kan blijven. In ruil daarvoor kan Musharraf rekenen op een alliantie met Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij (PPP). De ex-premier keert op 18 oktober naar Pakistan terug. Hoewel ook de oppositie op haar had gerekend, kan ze meteen van start aan de sterke kant: de machtsbasis van Musharraf.

Ingrid Van Daele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content