Kazachgate, het grootste corruptieschandaal uit de Belgische geschiedenis, krijgt dankzij de PanamaPapers onverwachts nog een staartje. Tractebel, dat vandaag behoort tot Engie (het vroegere Suez), wist in 1996 lucratieve energiecontracten in de wacht te slepen in Kazachstan. Voor zijn bemiddeling tijdens de onderhandelingen kreeg ‘het Trio’ – Chodiev en zijn zakenpartners Machkevich en Ibragimov – tientallen miljoenen dollars ‘commissielonen’ uitbetaald. Machkevich verklaarde in 2000 in Le Soir dat vijf miljoen dollar daarvan werd doorgestort naar… het offshore-bedrijf Delrex.
Uit het datalek van Mossack Fonseca blijkt nu dat Delrex Enterprises Ltd op 22 mei 1997 werd opgericht op de Britse Maagdeneilanden, en dat het een maand later een bankrekening opende bij Lloyds Bank PLC in Genève. Volgens de documentatie van Mossack Fonseca leverde Delrex ‘consultancyprestaties op het vlak van energie’. Uit interne correspondentie tussen een Zwitsers advocatenkantoor en het filiaal van Mossack Fonseca in Genève blijkt wie de uiteindelijk begunstigde van Delrex was: de Griekse Belg Nicolas Atherinos. Binnen Tractebel was Atherinos verantwoordelijk voor de projecten in Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Hij stond destijds in contact met het Trio én met de Kazachse president Nazarbajev, die hem aanstelde als persoonlijke raadgever in energiedossiers.
In 1998 stuurde Tractebel Atherinos de laan uit en diende het een klacht tegen hem in. Atherinos, die zelf ook een klacht indiende tegen zijn voormalige werkgever, overleed in 2006. Al die jaren bleef Delrex gewoon bestaan. Op 29 december 2009, zo blijkt uit de gelekte documenten, kreeg Joseline Pillet, de weduwe van Atherinos, een aandelencertificaat van Delrex op haar naam uitgereikt, en in februari 2012 kreeg ze een volmacht over de offshore. Twee maanden later mailde het Zwitserse advocatenkantoor aan Mossack Fonseca Genève dat er een protocolakkoord was ondertekend tussen mevrouw Pillet, ‘de uiteindelijk begunstigde van Delrex’, en Suez-Tractebel (het huidige Engie) ‘dat zal toelaten om een einde te maken aan het geschil tussen beide’. De energiereus engageerde zich om alle gerechtelijke procedures stop te zetten. In ruil daarvoor moest Delrex verzaken aan elke claim tegen Suez. De geheime deal raakte nooit eerder bekend.
Engie ging niet in op onze vragen over het akkoord met mevrouw Pillet, maar liet wel weten dat alle procedures ‘met betrekking tot dit dossier, dat al twintig jaar bestaat, helemaal afgesloten zijn. De groep is nooit veroordeeld, en heeft altijd de wetten gerespecteerd. De consultancydiensten werden conform de wet betaald en stonden als dusdanig vermeld in onze rekeningen. In dit dossier waren wij het slachtoffer van twijfelachtige praktijken, wat er ons toe bracht om op ons initiatief herhaaldelijk een klacht in te dienen.’ Mevrouw Pillet kon niet bereikt worden voor commentaar.
‘IN DIT DOSSIER WAREN WIJ HET SLACHTOFFER VAN TWIJFELACHTIGE PRAKTIJKEN.’