In de cultuurhuizen loopt vanaf volgende week Somer, een bijzondere film over een camping, met een onbekende cast, onder wie een atheïstische Marokkaan en een kraakster. ‘Ik hoop dat al onze acteurs opgepikt worden’, zegt regisseur Dominique Willaert.
Het is een oerwet uit de filmwereld: verzamel zo veel mogelijk grote namen. Af en toe doet een regisseur dat niet, en dat valt op. Op Marijke Pinoy na staat er geen enkele professionele acteur op de affiche van Somer, de eerste langspeelfilm van het sociaalartistieke huis Victoria Deluxe. Ze vonden hun acteurs elders: sommigen komen van school, anderen van het OCMW of de VDAB. Er doet een atheïstische Marokkaan mee, een kraakster en zelfs een ex-bedrijfsleider.
Vorige zomer trokken ze naar Lombardsijde, om daar een film over een camping op te nemen. ‘Een ensoriaanse mozaïek’, noemen ze het zelf. Een paar dagen geleden ging de film in première in Gent. En geloof ons, ook dat was een evenement waar Ensor graag bij was geweest. Het regende, de rode loper van de Sphinx was drijfnat, en de acteurs kwamen – een beetje symbolisch – aan met een Lijnbus. Maar we zagen niemand mokken, integendeel. Een paar dagen na de feestvreugde spreken we Dominique Willaert, artistiek leider van Victoria Deluxe.
Wat vond u van de première?
DOMINIQUE WILLAERT: Ik ben ontzettend content. Niemand van onze acteurs had de film gezien. Het was dus spannend, maar ik zag achteraf driehonderd blije gezichten in de zaal. In tijden waar iedereen geleerd wordt aan zelfpromotie te doen, wil ik benadrukken dat dit het werk is van een collectief. Ik ben misschien het gezicht, maar zij hebben het gedaan. We wilden met Somer ook bewijzen dat er naast school en werk nog iets bestaat: de goesting om samen iets te maken. Daar bestaat maatschappelijk te weinig waardering voor.
Alle acteurs spelen heel natuurlijk. Waar hebben ze dat geleerd?
WILLAERT: Ze hebben veel zelf en van elkaar opgepikt. In één van onze voorstellingen speelt een jongen mee die geweldig kan dansen. Diego heeft dat niet op school geleerd, maar door vijf jaar lang naar filmpjes te kijken. Dat geldt ook voor haast iedereen in de film. Ik hoop maar een ding: dat heel veel mensen uit de audiovisuele sector Somer zullen zien. Een van onze acteurs is al uitgenodigd voor audities van een tv-serie en gaat straks met Luk De Bruycker – alias Pierke Pierlala – iets doen op de Gentse Feesten. Mijn droom is dat ook de anderen opgepikt zullen worden.
De film wordt vrijdag in de Roma vertoond en gaat daarna op tournee langs cultuurhuizen en campings. Vorig jaar zei u: ‘Ik wil dat deze film ook wordt getoond in de Kinepolis en de popcornpaleizen. Daar waar de vrienden van onze acteurs zitten. Zodat ze voelen dat ze iemand zijn.’
WILLAERT: De film wordt daar niet gedraaid, dat is een ontgoocheling. De reden ken ik ook niet. Vorige week moesten we ook in Van Gils & gasten zitten. Een paar uur voor de uitzending werden we geschrapt, omdat Marc Coucke en Fernand Huts kwamen. Ik wil daar niet verongelijkt over doen. Het is eigenlijk nog grappig en bijna symbolisch: dat we op het laatste moment vervangen worden door de keizers van de zelfpromotie.
U werkt in het theater. Gaat u nog films maken?
WILLAERT: Ik wil wel. Eigenlijk heb ik vooral zin om talenten te ontdekken op straat. Mensen die afgeschreven zijn door de maatschappij, maar zoveel potentieel hebben. Ook daarover gaat Somer: over hoe weerbaar en creatief mensen zijn.
Somer is op 3 juni te zien in De Roma in Borgerhout. Meer info: www.victoriadeluxe.be
Stijn Tormans
‘In tijden van zelfpromotie wil ik benadrukken dat Somer het werk is van een collectief.’