Cyriel Van Tilborgh stelde voor de eerste editie de volgende boekenbox samen.
Magic man heet de nieuwste roman van Oscar van den Boogaard (°1964), evangelist van de superieure lichtheid van het leven. Deze roman vertelt het verhaal van Bruno Oblanski, die net als zijn broer en vader op dezelfde vrouw verliefd wordt. Hij wil het verdriet om de zelfmoord van een vriend verwerken en trekt zich terug in het familiepension van zijn ouders. Tot de goddelijke Denise aan de horizon verschijnt en de poppen aan het dansen gaan.
Oscar van den Boogaard, ‘Magic man’, De Bezige Bij, Amsterdam, 288 blz., 18,90 EURO.
Graff is een nieuwe naam aan het Franse literaire firmament. Daarom verschijnt nu ook zijn debuut Gelukkige dagen in het Nederlands, door Van Tilborgh opgenomen in zijn eerste boekendoos. Graff, die in het dagelijkse leven archivaris is bij uitgeverij Gallimard, focust op allesbehalve spectaculaire personages. In dit debuut gaat Antoine, de antiheld, na een erfenis op zijn 35e in een bejaardentehuis rentenieren dat de naam draagt van de titel: ‘Ik wilde kalmpjes ronddobberen op het levensoppervlak, tot het moment dat ik voorgoed kopje onder zou gaan.’ Ideaal leesvoer dus voor iedereen die wil onthaasten, ook zonder erfenis in het verschiet.
Laurent Graff, ‘Gelukkige dagen’, Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 127 blz., 16,50 EURO.
‘Liever afzijdig blijven dan een weg te kiezen waarvan ik misschien spijt zou krijgen.’ Het hoofdpersonage in De man die op reis ging van Laurent Graff (°1968) houdt van de luwte van het bestaan, maar wil nu eindelijk toch eens de reis van zijn leven maken. De hilarische voorbereidselen overschaduwen de geplande reis. Maar ligt in de weg zelf niet de waarheid van het leven? Graff heeft een lichtvoetige toets die, zoals Philippe Delerme, uit de banaliteit van de dingen subliem proza weet te destilleren.
Laurent Graff, ‘De man die op reis ging’, Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 126 blz., 14,90 EURO.
Welkom in de hel van Johan de Boose (°1962). De Boose, die naam en faam maakte als dichter en reportageschrijver, schreef nu Noem het middernacht, een roman die de zelfkant van de Texaans-Mexicaanse samenleving oproept. Lemmus Lemmus heet het bizarre hoofdpersonage, dat zich als een lemming naar de eigen ondergang toe drinkt en daarbij filosofeert over van alles en nog wat. Noem het een intellectualistische versie van De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst.
Johan de Boose, ‘Noem het middernacht, Meulenhoff/Manteau, Antwerpen/ Amsterdam, 250 blz., 19,95 EURO.
Nog geen 100 van de 5000 Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in België werden gedeporteerd, overleefden de concentratiekampen van de nazi’s. Dat er niet meer Joodse kinderen in de klauwen van de nazi’s terechtkwamen, is te danken aan een netwerk van vrijwilligers die de Joodse jeugd aan onderduikadressen hielp, vooral op het Belgische platteland. Hanne Hellemans (°1980) is een jonge historica die in Schimmen met een ster het bewogen verhaal van deze onderduikjongeren reconstrueert. Voor een uitgebreide recensie: zie boven aan deze pagina.
Hanne Hellemans, ‘Schimmen met een ster’, Manteau, Antwerpen/Amsterdam, 295 blz., 19,95 EURO.