2006 bleek een uitstekend jaar om te beleggen in aandelen. Maar zal 2007 opnieuw dergelijke rendementen laten optekenen? Wij vroegen het aan de zeven analisten van Knack.
Hoofdredacteur Alain Deneef van Inside Beleggen volgt samen met zijn team van onafhankelijke analisten 300 binnen- en buitenlandse aandelen. Twee keer per week pikt het blad er de interessantste voor zijn lezers uit.
Bank Delen en Sam Adams zoeken beleggingen die een aantrekkelijk rendement combineren met een relatief laag risico in het kader van een conservatief en evenwichtig vermogensbeheer.
Deutsche Bank, werkgever van Pieter De Bisschop, profileert zich in de Belgische markt als onafhankelijk beleggingsadviseur. Hij selecteert de beleggingsproducten die het best bij zijn advies passen uit het aanbod van vierentwintig financiële instellingen.
Patrick Grauwels is bij KBC Asset Management verantwoordelijk voor het beheer van de bedrijfspensioenfondsen van KBC. Door de sociale opdracht en de langetermijnverplichtingen van de fondsen werkt hij binnen een strak keurslijf en contractuele marges. Het gewicht van de markten, zeker van aandelen in de portefeuille, wordt in hoge mate bepaald door het strategische kader op lange termijn.
Frank Vranken van Fortis Private Bank bekijkt het volledige spectrum van beleggingen (van cash over obligaties, aandelen en grondstoffen tot hefboomfondsen) en vermogensstructurering voor welgestelde klanten. Vanaf 250.000 euro biedt zijn bedrijf een personal banking service aan, vanaf 1 miljoen euro een private banking service.
Koen Maes is Global Head Private Clients bij Dexia Asset Management. Na bepaling van het risicoprofiel op basis van de risicotolerantie en de investeringshorizon van de cliënt wordt de portefeuille van de cliënt beheerd volgens een Core Satellite-aanpak. De Core Satellite-aanpak bestaat uit een strikte risicocontrole via de Core en een continu zoeken naar marktopportuniteiten en streven naar excess-return via de Satellite.
Patrick Moonen van ING Investment Management bouwt beleggingsportefeuilles in functie van de aantrekkelijkheid van de grote activaklassen (aandelen, obligaties, fondsen). Zijn bedrijf prijst geen individuele aandelen aan bij het grote publiek, maar verzamelt informatie voor beheerders van de eigen beveks, van de fondsen van institutionele klanten en van het verzekeringsgeld binnen de ING-groep.
De meningen van alle analisten passen in een totale beleggingsstrategie. Ze kunnen bijgevolg niet beschouwd worden als individueel advies.
Samengesteld door Nico Pantelis (CASH)
Alain Deneef hoofdredacteur Inside Beleggen
– ‘Speel in op de thema’s van de toekomst, ook in 2007!’
We denken dat nog te veel waarnemers de verwachtingen voor 2007 met een roze bril bekijken. Er zijn toch een aantal potentiële stoorzenders die het optimisme mogelijk zullen temperen. Een Amerikaanse groeivertraging, een instortende huizenmarkt, optimistische winstverwachtingen en een zwakke USD, om er een paar op te sommen.
Bovendien gaan veel economen er al van uit dat de FED, de Amerikaanse centrale bank, spoedig de rente zal verlagen. Onlangs zagen we nog de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt: vroeg of laat zal dat tot een stijging van arbeidskosten leiden. Ondanks onze voorzichtige aanpak blijven we beleggen volgens thema’s:
– Olie en alternatieve energie: naast de traditionele oliemajors zoals Total (beste in de sector, aantrekkelijk gewaardeerd k/w < 10, dividend van 3,5 %, beleggen we ook in alternatieve energie zoals steenkool ( Peabody), technologische bedrijven ( Sasol – coal to liquid technology) of palmolie ( Socfinasia).
– Farma en biotech: farma heeft een tijdelijk probleem (patentexpiraties en tijdelijk geen volwaardige vervangers) maar een aantal bedrijven, zoals Pfizer en Sanofi-Aventis, noteert met aantrekkelijke waarderingen en hoge dividendrendementen. Ook een aantal biotechnologiebedrijven, zoals Thrombogenics, Devgen of OncoMethylome, zijn aankoopkandidaten voor de lange termijn, en dit vanwege de interessante pijplijn.
– Ook Azië en de Aseanlanden vinden we best interessant. Thailand zou wel eens kunnen verrassen. De gemiddelde koerswinstverhoudingen bedragen geen 10 en de dividenden meer dan 4 %. Met Bangkok Bank, de grootste bank in Thailand, kunt u volop profiteren van het potentieel.
– 25 % cash om te profiteren van de stijgende volatiliteit.
Patrick Grauwels KBC Asset Management
– ‘Geen concurrentie voor aandelen!’
Ondanks de beursrally van de voorbije maanden, blijven Europese aandelen spotgoedkoop in vergelijking met de dure obligaties. De risicopremie voor Europese aandelen (5.2 % versus 3.1 % voor de VS) blijft aantrekkelijk. Toch is enige voorzichtigheid geboden, al was het maar omdat na vijf jaar van hoogconjunctuur de wereldeconomie zal afkoelen en een toenemende volatiliteit (risicomaatstaf) niet kan worden uitgesloten. In dit stadium van de cyclus zal de winstgroei ongetwijfeld milderen. Aandelenbeleggingen in combinatie met kapitaalbeschermende structuren zijn een aanrader!
Converteerbare obligaties zijn eveneens ideale beleggingsinstrumenten in een dergelijke omgeving. Men participeert volledig in het opwaartse potentieel van de aandelenmarkten, maar is afgesneden van het neerwaartse risico. De waarderingen ogen vandaag zeer aantrekkelijk, want vanwege de lage volatiliteit zijn optiepremies bijzonder laag geprijsd.
Aandelen met een aantrekkelijk dividend hebben de voorkeur. Deze bedrijven kunnen immers gemakkelijk in een overnamestrijd belanden. Bij de aandelenselectie wordt dit thema extra belicht. Bovendien geldt het argument dat deze aandelen uitstekende beleggingen zijn voor institutionele beleggers met een ‘buy-and-hold’-strategie, die ook geïnteresseerd zijn in een minimum aan recurrente inkomsten.
Binnen de obligatieportefeuille besteedt KBC Asset Management aandacht aan de Noorse kroon. Noorse obligaties bieden momenteel rendementen die zo’n 40-50 basispunten hoger liggen dan op vergelijkbaar europapier. De economie is aan het oververhitten en de Noorse centrale bank zal een ontsporing willen tegengaan door veel krachtiger dan de ECB haar beleidsrente op te trekken.
Patrick Moonen ING Investment Management
– ‘Een return van 5 tot 8 % in 2007 op aandelen, in lijn met de verwachte winstgroei.’
2007 kan opnieuw een goed beursjaar worden, maar de markten zullen dan wel een aantal hindernissen moeten nemen. De economische groei neemt wereldwijd af, de groei van bedrijfswinsten vertraagt tot 5 à 6 %, de Europese centrale bank verhoogt nog zeker 1 à 2 keer de kortetermijnrente en ook de dollar blijft een vraagteken. We verwachten dan ook dat de volatiliteit zal stijgen. De meest risicovolle activaklassen zijn het kwetsbaarst. Gelukkig hebben de markten in hun waardering al grotendeels rekening gehouden met een lagere winstgroei. Beurzen staan vandaag op het goedkoopste niveau in bijna 15 jaar en de dividendrendementen zijn, zeker in vergelijking met de obligatierendementen, een belangrijke steun. Tot slot komt er nog steeds steun vanuit de talrijke fusie- en overnameoperaties. Globaal genomen verwachten we een return van 5 tot 8 % in 2007, wat in lijn is met de verwachte winstgroei.
Bedrijven en sectoren waar we dus vooral naar kijken zijn:
De voedings- en distributiesector: Deze sector is niet erg gevoelig voor een economische vertraging. In de dranksector is potentieel voor fusies en overnames.
De farma-aandelen: Sector met een stabiele, structurele winstgroei
Aandelen met een hoog dividendrendement en een sterke cashflow: We denken hierbij aan bedrijven uit de telecomsector en de nutsbedrijven. Voor ieder van deze sectoren speelt daarenboven het fusie- en overnameverhaal.
Grote Amerikaanse aandelen: De Amerikaanse markt is sterk achtergebleven bij de Europese en is dankzij een sterke liquiditeit beter in staat om schokken op te vangen. Een zwakkere dollar komt de competitiviteit van Amerikaanse bedrijven ten goede.
Sam Adams Bank Delen
– ‘Voorlopig zien wij geen reden om afstand te doen van onze voorzichtige strategie.’
We verwachten voor obligaties opnieuw een eerder mager jaar omdat de rente nog steeds historisch laag staat. Wat de aandelenmarkt betreft, blijven we vertrouwen hebben, waarbij het belangrijk zal zijn om op het juiste moment het gewicht in aandelen te verhogen of te verlagen. Hoewel wij niet uitsluiten dat het positieve marktsentiment de beurzen nog een aantal weken kan ondersteunen, zijn we momenteel eerder defensief gepositioneerd. We vrezen immers dat de economische risico’s door de markt onderschat worden en dat de belegger de recente veerkracht van de winstgroei dreigt te extrapoleren naar de toekomst. Bij een correctie zullen we echter niet aarzelen om ons gewicht in aandelen op te trekken en opportuniteiten zo efficiënt mogelijk te benutten. Om deze reden houden we ook voldoende cash in de portefeuilles. Voor 2007 zien wij voorlopig geen reden om afstand te doen van onze voorzichtige strategie.
Aanbevolen aandelen:
Novartis – belangrijke productgoedkeuringen: Galvus (diabetes), Tekturna (hoge bloeddruk en Tasigna (leukemie) – stijgende bijdrage van Chiron (vaccins) – beperkt patentverval
Unilever – te sterke discount ten opzichte van de sector – 2007 wordt het jaar van zowel topline groei als margeontwikkeling
GBL – discount nog steeds 18 % – vereenvoudiging van de structuur biedt verder opwaarts potentieel
Samsung – 2-cijferige winstgroei in 2007 – 30 % discount ten opzichte van sector voor gelijke winstmarges
Aegon – goede gang van zaken in Oost-Europa, VK, VS – groot kapitaaloverschot (a 2 miljard) – lage waardering (15 % discount)
Frank Vranken Fortis Private Bank
– ‘Een rendement van bijna 10 %, inclusief dividenden, moet mogelijk zijn.’
Ik verwacht in 2007 iets meer volatiliteit op de beurzen. Vragen over de ernst van de economische afkoeling in de VS en het tijdstip wanneer de Federal Reserve de rente zou verlagen, kunnen de aandelenmarkten parten spelen. In plaats van de koersen achterna te lopen, kun je beter kopen op dips. De aandelen zullen het opnieuw beter doen dan obligaties. De risicopremie staat nog vrij hoog, alsook het dividendrendement. Een rendement van bijna 10 %, inclusief dividenden, moet mogelijk zijn. Obligaties in Europa daarentegen hebben nog af te rekenen met een mogelijke renteverhoging van de ECB.
De thema’s voor 2007:
1. De economische afkoeling in de VS.
2. De evolutie van de dollar en daaraan gekoppeld de Chinese politiek qua deviezenreserves en muntbeleid (oliedollars van de OPEC-landen…).
3. De groei in de ontluikende markten.
4. Het al dan niet terugdraaien van de Japanse ‘carry-trades’.
5. De activistische aandeelhouder à la hedge-fonds en private equity funds die in 2007 opnieuw grote acquisities zullen overwegen.
6. De olieprijs.
7. De terugtrekking van de VS uit Irak.
In een portefeuille stop ik de volgende activa:
A. 50 % aandelen (30 % aandelen met vooral een hoog dividendrendement / 10 % aandelen op de ontluikende groeimarkten / 10 % aandelen in de energiesector).
Geografische verdeling: 60 % Europa; 30 % VS; 10 % Japan.
B. 30 % absolute return (via fondsen met bewezen track record).
C. 10 % obligaties (voorkeur obligaties in TRY en BRL).
D. 10 % cash en cash+ – fondsen.
Pieter De Bisschop Deutsche Bank
– ‘We gaan er niet van uit dat de Amerikaanse economie het slachtoffer zal worden van een harde landing.’
We verwachten dat de stijgende trend zich in 2007 zal voortzetten. Ondersteunende factoren zijn onder meer de aantrekkelijke waarderingen, de sterke winstgroei, de lage rentevoeten en een stijgende activi-teit op het gebied van fusies en overnames. Binnen een evenwichtig gespreide portefeuille (50 % aandelen) raden we aan om 15 % van het kapitaal te investeren in Amerikaanse waarden. We verwachten dat de Amerikaanse beurs over 2007 een stijging zal realiseren van 7 à 12 % (uitgedrukt in lokale munt). We gaan er niet van uit dat de Amerikaanse economie een harde landing zal maken. De werkgelegenheid gaat immers de goede richting uit, wat ruimschoots de afkoeling op de Amerikaanse vastgoedmarkt compenseert.
Binnen de diverse sectoren opteren we voor grote namen met een sterk groeipotentieel. In de farmasector gaat onze voorkeur uit naar spelers in de biotechnologie. Vooral de nummer één in deze markt, Amgen, is interessant. De vooruitzichten voor hun belangrijkste producten blijven, net als de pijplijn, uitstekend. De komende drie à vier jaar verwachten we een winstgroei van meer dan 20 %. Ons koersdoel bedraagt 90 dollar.
Ook Verizon Communications staat op onze aanbevelingslijst. Deze telecomgigant profiteert van de sterke groei van de mobiele telefonie in de VS, en beschikt over een van de goedkoopste waarderingen binnen de sector. Hier bedraagt ons koersdoel 42 dollar.
Binnen de technologiesector raden we Motorola aan. De introductie van nieuwe modellen zal immers leiden tot een groter marktaandeel. De lage waardering, een gezonde financiële structuur en de inkoop van eigen aandelen kan de koers doen opklimmen tot 30 dollar.
Koen Maes Dexia Asset Management
– ‘Verkoop je huis en ga weg uit België!’
Vanzelfsprekend hoeft u bovenstaand advies niet letterlijk te nemen: investeren in vastgoed en op de aandelenmarkt in België kan in de toekomst nog opportuniteiten bieden. Het is evenwel belangrijk dat u investeert op basis van de verwachtingen en niet op basis van de returns van de afgelopen jaren. Genoteerd vastgoed is na de spectaculaire prijsstijging van de afgelopen twaalf maanden duur geworden. Hetzelfde geldt voor de Belgische beurs. Net als bij het vastgoed groeien is het aangewezen om de eventuele overweging van Belgische aandelen af te bouwen. Het door ons gewenste gewicht van Belgische aandelen ligt ruim beneden de 10 % van het aandelengewicht en het gewicht van genoteerd vastgoed tot minder dan 5 % van de portefeuille.
Aandelen zijn nog steeds niet overdreven duur en worden licht overwogen ten opzichte van het neutrale gewicht. Large-capaandelen krijgen de voorkeur op small-capaandelen.
Na de rentestijging van 2006 zijn obligaties opnieuw relatief interessant geworden. De voorkeur hier gaat uit naar staatspapier uit de eurozone. De verdere te verwachten daling van de dollar maakt investeringen in US-papier niet wenselijk. Ook bedrijfsobligaties of high-yieldpapier vergoeden op dit moment onvoldoende het extra risico. Binnen de obligaties gaat onze voorkeur uit naar beleggingen op korte termijn en op heel lange termijn en worden looptijden van 5 à 10 jaar gemeden.
Ideeën:
Dexia Quant Europe/Dexia Quant US: Kwantitatief beheerde fondsen die gebruikt kunnen worden om het Core-gedeelte van het aandelengedeelte van de portefeuille te implementeren.
ABN AMRO: zwak management dat dit jaar de sinds vele jaren beloofde verbetering van de rentabiliteit moet waarmaken.
Samengesteld door Nico Pantelis (CASH)