De universiteiten en de hogescholen doen heel wat inspanningen om hun studenten cultuur te laten beleven tegen aantrekkelijke prijzen. Cultuur te duur? Niets van.

Elke hogeschool en universiteit heeft een eigen systeem om haar studenten te laten genieten van flinke kortingen, of ze zelfs (bijna) gratis binnen te loodsen in de grote cultuurtempels en de eigen cultuurcentra. Echt consequent kun je het cultuurbeleid van de hogescholen en de universiteiten echter niet noemen.

De KULeuven werkt nauw samen met het Kunstencentrum STUK. Studenten kunnen er met andere cultuurliefhebbers geregeld genieten van een gratis UUR KULtUUR. Voor tien euro krijg je met je STUK-kaart bovendien een aanzienlijke korting op betalende voorstellingen. De STUK-kaart verdien je al terug als je enkele voorstellingen, cursussen of workshops bijwoont. Het centrum beschikt over vijf geluiddichte paviljoenen waar pop- en andere muziekliefhebbers kunnen repeteren. Fotoliefhebbers huren een donkere kamer tegen 2,5 euro voor twee uur. Volgens een ruwe schatting van het STUK heeft 65 procent van de bezoekers een kortingskaart. Daartoe behoort ook de 26-jarige Nathalie Amorosi: ‘Door mijn STUK-kaart heb ik al veel geld uitgespaard op de filmvoorstellingen van Cinema-Zed. Als filmfanaat is dat mooi meegenomen. Bovendien speel ik piano. Elke week kan ik dankzij mijn kaart oefenen in een zaal in het STUK.’

In Brussel gaat het er weer anders toe. Elk cultuurseizoen kunnen Brusselse studenten drie cultuurbons van 6,20 euro aanvragen. Niet echt een weggever. Maar in het KultuurKaffee van de VUB is er op donderdagavond een gratis aanbod van pop, rock, blues, wereldmuziek en meer experimentele muziekgenres. In Antwerpen en Gent kunnen studenten een boekje met cultuurcheques kopen (respectievelijk tegen 15 en 20 euro), die gelden als toegangstickets voor tien voorstellingen van toneel, dans, muziek en literatuur. ‘Een operazitje versieren tegen amper twee euro is voor cultuurminnende studenten een droom’, vindt studente Kathleen Vervoort.

GENEREUS, MAAR TE VERSCHILLEND

In kleinere studentensteden zoals Kortrijk en Brugge kunnen studenten gratis cultuurcheques ophalen. Zolang de voorraad strekt! Hasselt profileert zich meer en meer als een interessante studentenstad. De stad geeft aan haar studenten een gratis Cultureel Jongeren Paspoort (CJP), zoals aan alle Hasseltse jongeren. Daarmee kun je in heel België en Brussel, en zelfs in heel Europa kortingen krijgen. De stad heeft bovendien een eigen Hasseltse CJP-website en -magazine. Studenten die ook in Hasselt wonen, krijgen met hun Uitpas nog eens extra kortingen in hun stad.

Er zijn nogal wat hogescholen die hun studenten trakteren op een CJP-pas. De studenten van Sint-Lukas Brussel, de Erasmushogeschool Brussel, de Katholieke Hogeschool Leuven en de Katholieke Hogeschool Mechelen behoren tot de gelukkige bezitters van een gratis CJP. ‘Met een CJP kun je overal terecht’, zegt Bart Cattaert, die studeert aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. ‘CJP geeft bovendien zelf nog een aantal gratis toegangsbonnen voor echt interessante activiteiten. Heel genereus!’

Maar wel té verschillend. Het is de hoogste tijd om een groot cultuurplatform te creëren en de voorwaarden voor alle studenten en voor alle cultuurhuizen uniform te maken. Zo kunnen studenten kiezen in welke stad ze hun kortingcheques gebruiken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content