1 DE VLAMINGEN HEBBEN NIET COMMUNAUTAIR GESTEMD

De overwinning van CD&V/N-VA en Lijst Dedecker werd na 10 juni uitgelegd als een plebisciet voor een verregaande staatshervorming. Die uitspraak verdient nuancering. Op de vraag of de communautaire relaties hebben meegespeeld bij het bepalen van zijn of haar stem, antwoordde slechts 53 procent van de kiezers positief. Daarmee komt dit thema pas op de 15e plaats. Bovenaan staan ‘harde’ sociaaleconomische thema’s zoals sociale zekerheid (82 procent), gezondheidszorg (81 procent) en belastingen (77 procent). Daarna volgen criminaliteit (76 procent) en werkgelegenheid (73 procent).

2 VLAANDEREN MAAKTE GEEN RUK NAAR RECHTS

Slechts 21 procent van de Vlamingen noemt zich rechts. 17 procent is trots links te zijn. In 2004 waren er nog 2 procent meer zelfverklaarde ‘rechtsen’. Op 10 juni is vooral het centrum groter geworden. Daar situeert zich 33,6 procent van het electoraat. 28,8 procent kent zijn plaats niet en antwoordt ‘weet niet’.

3GROEN! EN SP.A ZIJN GEEN COMMUNICERENDE VATEN

Een van de wetten van de Wetstraat luidt dat de SP.A verliest wanneer Groen! wint en omgekeerd. Groen! pikte inderdaad 40.000 stemmen van het kartel SP.A/Spirit, maar de partij verloor ook evenveel oude kiezers aan datzelfde kartel. Dat verklaart echter niet de desastreuze verkiezingsuitslag van de socialisten en het lichte verlies (vergeleken met 2004) van Groen!. Feit is dat SP.A/Spirit aan alle partijen kiezers verloor, behalve aan het Vlaams Belang. Groen! verloor aan CD&V/N-VA en aan Open VLD.

4DE PERS BEPAALT DE VERKIEZINGSUITSLAG NIET

85 procent van de kiezers keek naar de politieke programma’s op televisie, 73 procent volgde de campagne in de kranten en respectievelijk 56, 55 en 43 procent informeerde zich via magazines, radio en internet. Toch zijn de media bijna nooit doorslaggevend in het bepalen van de stem van de kiezer. Slechts bij 13 procent van het electoraat kan een debat op televisie de balans doen overhellen. De impact van kranten (3 procent), radio (4 procent) en magazines (1 procent) is helemaal verwaarloosbaar. Markt- en huisbezoeken spelen bij 10 procent van de kiezers een rol.

5ORANJE-BLAUW BEKOORT MAAR EEN OP DE DRIE VLAMINGEN

Is oranje-blauw de voorkeurcoalitie van de Vlamingen? Het is maar hoe je het bekijkt. 29 procent van de Vlamingen kiest inderdaad voor een regering met CD&V/N-VA en Open VLD. Dat is lang geen meerderheid. 12 procent droomt van rooms-rood, 9 procent van paars-groen, 6 procent van oranje-blauw + groen, 6 procent van de olijfboom (rooms-rood-groen) en slechts 3 procent van een klassieke tripartite. Belangrijk: 27 procent wil een andere coalitie. Een met LDD en/of Vlaams Belang?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content