Brexit schrikt Britse Polen niet af

Anti-Poolse graffiti in Londen: 'Rot op, Pools tuig'. © GettyImages

Hoewel Poolse ondernemers sinds de brexitcampagne meer vijandigheid ondervinden, zijn ze niet van plan het Verenigd Koninkrijk te verlaten.

Vorig jaar hebben de Polen de Indiërs ingehaald als grootste migrantengemeenschap van het Verenigd Koninkrijk. Er wonen nu naar schatting 831.000 Polen in het VK. Een minder aangenaam gevolg van die koppositie is dat een aantal Polen tijdens de recente brexitcampagne het slachtoffer werden van xenofoob geweld. In Hammersmith, een voorstad van Londen, werd een Pools cultureel centrum besmeurd met racistische leuzen. En op 27 augustus werd een Poolse man doodgeslagen bij een afhaalrestaurant in Essex.

Meteen na de ophefmakende overwinning van het Leave-kamp wilden veel Polen het VK verlaten. Ze wisten dat voorstanders van het vertrek uit de EU vaak ook hoopten op een vermindering van het aantal immigranten uit Europa. Maar nu de gemoederen zijn bedaard en de politieke gevolgen van de brexit voorlopig beperkt blijven, zijn de Polen weer van mening veranderd. Hun bezorgdheid heeft plaatsgemaakt voor een nieuw optimisme en heel wat Poolse ondernemers gaan op zoek naar nieuwe kansen.

Vorig jaar in 2015 hebben Britse Polen 14.475 bedrijven opgestart, meer dan om het even welke andere groep migranten in het VK. Zo’n 65.000 Polen zijn actief als zelfstandige, het merendeel in de bouwsector. Maar ook in andere sectoren, zoals de detailhandel of de IT, doen ze het goed. Vaak richten ze zich tot de Poolse migranten die tijdelijk voor werk naar het VK komen en niet zo goed Engels kennen. Op die nichemarkt spelen Poolse ondernemers met veel succes in. Piotr Kubalka kwam in 2000 naar Engeland met 274 pond op zak. Vijf jaar later begon hij zijn eigen boekhoudkantoor. Nu heeft hij 35 werknemers en meer dan 3000 klanten, van wie het merendeel Pools is.

Een ander bedrijf dat in de eerste plaats de eigen gemeenschap bedient, is Mlecko. De supermarktketen, opgericht door Wladyslaw Mlecko, heeft elf winkels in West-Londen, het centrum van de Poolse gemeenschap. Mlecko importeert al zijn voedsel en drank uit Polen en biedt werk aan zo’n 450 mensen.

Ondernemers als Kubalka en Mlecko hebben te veel in het land geïnvesteerd om nog een terugkeer naar Polen te overwegen. Ze hebben besloten de brexit vrolijk te negeren en koesteren grootse plannen om hun bedrijf nog verder uit te breiden.

Niet alleen op economisch gebied raken Polen steeds meer met Engeland vergroeid. In de Londense openbare scholen zitten 30.000 kinderen die thuis Pools spreken en elk jaar worden er in Engeland 20.000 kinderen geboren met een Poolse moeder. Engelse politici met Poolse roots geloven niet dat hun voormalige landgenoten zullen terugkeren naar hun moederland, al blijft er enige ongerustheid bestaan over de gevolgen van de brexit. Ondernemer Piotr Kubalka reageert laconiek op de hele heisa: ‘Wij Polen hebben de nazi’s en de sovjets overleefd. Een brexit kan er heus wel bij.’

©The Economist

‘Wij Polen hebben de nazi’s en de sovjets overleefd. Een brexit kan er heus wel bij.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content